Advertisement

31 July 2012

SWEET BLACK CHICKEN WITH TOMATO PUREE

Ayam masak hitam tomato















Sedap! Itu first impression masa Iftar hari Ahad yang lepas di Masjid Fukuoka.  Kali ini giliran komuniti Malaysia menyediakan juadah bebuka dan menu utama ialah nasi minyak Terengganu, ayam masak hitam tomato dan acar mentah.  Resepinya sudah tentu dari Ida.  Jom jenguk dapur Ida.  Tahun ini berbeza dari tahun lepas di mana tugasan diberi sama rata kepada semua, pihak lelaki masak nasi minyak dan acar mentah, pihak perempuan pula dibahagi kepada dua kumpulan iaitu kumpulan ayam masak hitam tomato dan kumpulan kuih bakar yang sangat sedap. Adik-adik bujang pula bertungkus lumus merebus 400 biji telur.  Tapi dari pengamatan saya, Ida le orang paling sibuk sekali sebab hampir semua akan rujuk kepada beliau, selaku chef utama kami.   Ok , tak nak cakap banyak, jom tengok resepinya yang diubahsuai sedikit dari resepi Ida. Thanks idaddapur.blogspot.com.jp

Bahan-bahan
  • 1.5kg ayam (dibersihkan, dipotong dan digoreng menggunakan garam dan kunyit)
  • 2 labu bawang besar*
  • 4 ulas bawang putih*                      * dikisar halus
  • 1 1/2 inci halia*
  • 1/2 inci lengkuas*                             
  • 2 sudu besar cili kering kisar (jika tak nak pedas kurang, dan sebaliknya)
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 cawan tomato puree + 3sudu besar sos tomato
  • 1/2 cawan kicap pekat manis
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada putih
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
  • 1 labu bawang besar dipotong bulat nipis**
  • 6 helai daun limau purut dihiris halus**
  • 2 biji tomato segar (dipotong dadu)**
Bahan menumis
  • 2 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 1/2 inci hali dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih dihiris halus
  • 1/2 labu bawang besar dihiris halus
 Cara-caranya
  1.  Panaskan minyak dalam kuali
  2. Tumis bahan menumis sehingga naik bau
  3. Masukkan bahan kisar dan gaul rata dengan minyak, biar seketika sehingga naik bau
  4. Masukkan cili kering kisar di satu sudut kuali
  5. Masukkan sos tiram di satu sudut lain kuali.
  6. Biar seketika dalam 1-2 minit, kemudian gaul rata dan masukkan tomato puree, sos tomato, kicap pekat, lada putih dan garam secukup raya. 
  7. Biarkan ia masak seketika sambil menikmati keenakan bau di dapur anda...hehe
  8. Masukkan ayam yang telah digoreng, gaul rata.
  9. Masukkan bahan-bahan bertanda ** , gaul rata dan biarkan ia masak seketika
  10. Ok, dah siap.

Tips,
  • Jika hendak kuah, boleh ditambah air ke dalam masakan. Adjust kepekatan mengikut selesa. Tetapi saya lebihkan tomato puree untuk kuah dan hanya sedikit air. Baru pekat.
Resepi ini simple, untuk resepi sebenarnya dengan bahan-bahan yang lebih membangkitkan rasa, boleh jenguk-jenguk blog Ida di sini.

Ok, selamat mencuba

Until we meet again, babai.

30 July 2012

I can smell sambal petai now.......

http://www.clipartguide.com/_pages/0511-1007-2118-0446.html
Dari minggu lepas soalan ni berlegar-legar kat dalam otak kepala nie...`mcmana nak minta cuti dengan SV nie`...fuhhh, berdabar rasanya biarpun SV ai sangat baik orangnya.  Segan nak minta cuti.  Perancangan awal nak mohon pengesahan cuti minggu lepas lagi tapi tunda punyalah tunda sebab tak tahu nak mulakan macamana.  Sebenarnya dah bagi hint dah ka SV dua tiga minggu lepas, tetapi respon SV berbunyi begini....

`bergantung kepada tesis dan pencapaian you`...

tak berdebar ke hulu hati nie mendengarnya....sebab masih belum green light lagi tu...baru lampu kuning aje...Ia boleh bertukar ke lampu merah atau lampu hijau..... Sejak dari hari itu bermulalah detik debaran sehati berdansa urat-urat dalam badan nie.

Semalam dah mimpi dah SV tak bagi balik...huhu, but macam yang selalu saya buat....`think positive`...`think positive`...sampai lab pagi tadi, relaks2 dulu. Buka email, baca email, baca  akhbar online dan apa2 yang patutlah.  Dalam hati debarannya dup dap dup dap.....cakap kat diri sendiri...

`mmm, nak tak nak, esok lusa kena tanya juga, tiada bezanya....bezanya cuma green atau red sahaja. Terima ajelah apa sahaja jawapannya`

...ok, terus bangun, berdiri, berjalan keluar lab menuju ke bilik SV, lihat bilik cerah....(fuhhhhh, berdebar dalam lega), intai-intai  ke dalam bilik sambil nyorok2kan badan bimbang SV nampak (tak boleh nampak pun, nie kes orang tengah gabra), pas tu.....jeng jeng jeng............................................................................................................................................................................................   pusing balik ke lab...hahahahahaaha......you all tak tahu betapa berdebarnya......

Sampai kat lab termenung jap...`apa ek aku nak buat nie`....motivasi...motivasi....tak boleh jadi nie, terngiang2 ungkapan `nak tak nak kena tanya juga nanti, terima sahaja keputusannya`....tak sampai sploh minit, terus ke bilik SV semula.....depan pintu, regang2kan tangan, pusing2kan tangan, control emosi (manalah tahu sob sob sob kang)...hahahaha,

...tok....tok...tok

dari dalam kedengaran suara,

``hai``.........(ya in BM)

buka pintu dan melangkah masuk........................................



DAN AKHIRNYA....................





So, will not be around from 9th August till 7th September.  I will be back with lots of stories about  our balik kampung.

Until we meet again, babai.

28 July 2012

PIZZA EXTRA CHEESE PLEASEE!!


One of Haziq's and Hazim's feveret,
(Resepi diubahsuai dari Wan Norizan Hj Abdul Hamid)

A.   Topping

Bahan-bahan
  • daging kisar (kat Malaysia Ramlee Burger ada)
  • 2 biji tomato (dipotong dadu)
  • 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
  • 1 biji lada benggala kecik (dipotong dadu)-tak kisah merah atau kuning
  • 2-4 ulas bawang putih (dicincang)
  • 3 keping nenas (saya tidak pernah guna, terpulang kepada selera masing-masing)
  • 1 cawan cendawan butang (potong kecil-kecil)
  • keju mozzarella parut (saya pakai Phillidelphia)
  • 1 sudu makan minyak masak
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 1 cawan tomato puri (saya tak pernah guna, terpulang kepada selera masing-masing.  Jika tidak menggunakan tamoto puri, lebihkan sos tomato di atas.)
  • 1 sudu teh serbuk daun oregano
  • garam secukup rasa
Cara-caranya
  1. Tumis bawang putih dengan minyak masak sehingga naik bau
  2. Masukkan daging kisar, biar agak masak dan kering sedikit, baru masukkan sos tomato, garam secukup rasa dan daun oregano.  Kacau rata (masukkan separuh tomato puri  pada peringkat ini, jika digunakan).
  3. Masak sehingga agak pekat dan kering.
B.  Doh
Bahan-bahan
  • 500g tepung gandum*
  • 11g yis segera* 
  • 1 sudu teh gula*
  • 1 sudu teh garam*
  • 1 sudu makan merjerin
  • 1 cawan air suam
  • 1/2 cawan minyak
     * digaul rata

Cara-caranya
  1. Gaul rata semua bahan kering termasuk marjerin sehingga rata, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut.
  2. Tutup dengan kain lembap dan biarkan ia naik 2 kali ganda
  3. Selepas itu, tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bahagikan kepada beberapa ketulan
  4. Leperkan bahagian ketulan di atas bekas adunan. Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis. Ataupun di atas dulang pembakar, buat bulat2 kecil dan leperkan.
  5. Panaskan ketuhar
  6. Bakar doh dalam ketuhar selama 10 minit
  7. Keluarkan dan ratakan daging yang telah dimasak di atas adunan.
  8. Taburkan tomato dadu, (jika guna tomato puri, baki tomato puri boleh diletakkan ketika ini), bawang, cili benggala, nenas jika digunakan, keju parut, cendawan butang.
  9. Bakar sehingga keju cair sepenuhnya.
  10. Ok dah siap. Makan panas-panas sangat menyelerakan.  

Tips,
  • Bahan yang paling utama ialah daun oregano, tiada nie, pizza tiada rasa pizza.  Selalunya saya lebihkan oregano...letak ikut citarasa
  • Topping boleh dipelbagaikan, jika hendak guna makanan laut pun boleh bukan daging aje.  Boleh juga diletakkan mayonese dan sos tomato lagi sekali untuk 'up' kan kolestrol....hehe, mcm ai buat la.
  • Kadang-kadang jika nak cepat mcm bulan puasa ni, doh saya tak buat langkah 6, terus taburkan bahan setelah leperkan doh atas dulang pembakar. 
  • Asas doh jangan tebal sebab nanti tak sedap dan susah nak nganga mulut luas2 (kan topping 2 inci...hehe), dan jangan terlalu nipis sebab nanti tak mampu nak menanggung beban topping berketebalan 2 inci itu.....ngeeee
  • Apabila telah masak dan sedikit sejuk boleh dimasukkan ke dalam bekas berpenutup untuk mengelakkan pizza menjadi keras. Boleh simpan dalam peti ais, esok panaskan semula dalam oven. 
Ok, selamat mencuba

Till we meet again, babai.

SWEET SYRUP JELLY

Ingat lagi tak kat mana kita selalu jumpa agar-agar sirap nie.....?  Jika dulu-dulu jika datang ke kenduri kawin mesti ada dihidangkan.  Sekarang  agak sukar nak jumpa agar-agar nie kat majlis kenduri kawin (susah le nak jumpa sebab dah jarang p kenduri kawin...hehehe).  Tapi memang ya la...rasanya agar-agar nie agak kurang glamer dah sekarang nie sejak kehadiran nama-nama baru di arena agar-agar yang lebih menakjubkan seperti "fruitti pudding', 'bread puding', 'rainbow puding' dan yang paling brutal ' burnt sugar puding'...hehehehe.  Walauapapun, saya rasa agar-agar sirap ni ada value dia tersendiri.

Saya pernah mencari resepi membuat agar-agar ini tetapi tersilap kata kunci.  Selalu type 'puding' kat search button, memang tak pernah jumpa.  Baru-baru ini je teringat perkataan agar-agar sirap.

yang akhirnya....saya bertemu dengan ini 
http://sue-hasue.blogspot.jp/2011/03/resepi-agar-agar-sirap.html
yang membawa saya kepada perkataan yang dah laaamaaaa saya tak dengar iaitu LENGKONG.

Mula-mula buat tidak menjadi sebab tak mengeras (first attempt masa nak hantar abang pergi aktiviti masjid sempena Ramadhan).  Saya panaskan semula agar-agar dan tambah agar-agar stripe. Mmm....lama juga ia nak mengeras, balik dari memetik blueberry di Kurume barulah ia menjadi.  TETAPI.......dari awal hingga akhir, saya sorang aje yang menghabiskannya....huhu, nasib buat sikit aje.  Tiada sambutan dari Haziq mahupun Hazim...hmmmm...selera era puding. 

Oklah, saya share resepi yang dicuba di sini.  Credit tu sue-hasue.blogspot.jp

Bahan-bahan
  • 1/2 bungkus agar-agar stripe (direndam lebih kurang sejam dalam air terlebih dahulu, tapi saya rendam je tak ikut masa...hehehe, rendam, bila dah free masa tu baru masak)
  • 3/4 cawan gula kasar
  • 800-1000 ml air
  • 2 helai daun pandan (simpulkan)
  • beberapa titik sirap ros (saya guna kordial ros Malaysia made yang sudah siap manis, jadi kena kurangkan gula di atas ya).

Cara-caranya
  1. Panaskan agar-agar stripe dengan air.
  2. Bila dah agak-agak mendidih, masukkan gula, daun pandan dan sirap ros.
  3. Ok tunggu sehingga ia masak (mmmm, tengok stripe tu dah elok cair kira ok dah la tu)
  4. Tutup api, masukkan ke dalam bekas acuan, dan tunggu sehingga ia sejuk
  5. Akhir sekali masukkan ke dalam peti sejuk.
Simple kan....

Selamat mencuba.

Until we meet again, babai.



25 July 2012

長さそうめん NAGASHI SOUMEN

Nagashi soumen!!!

Soumen is the Japanese Special Noodle which usually serve in cold with other ingredient such as green vegetables, tsuyu (fish sauce), and chilli during summer. See here.  The difference from other noodles is on how it is serve....mmmmm.....guess how? hehe


I had a chance experiencing Nagashi soumen 2 days before Ramadhan with my laboratory members.  We had it in our concrete laboratory during lunch hour.   Credit to the lab members who made an effort in planning this events, preparing the ingredients and the most important, 'hunting' and preparing the bamboo (this the main material tau). And me?????Just waiting with the chopstick beside the bambooo....haha...lazy huh...
                                                                         
Soumen flows (by water) in the bamboo from the top to the end and all of us waiting beside the bamboo to catch the flowing soumen. Interesting kan?  So, there should be a person who 'release' the soumen at the starting point, and 'persons' waiting to catch the soumen...cer teka, which person I am...hehehehe.  Hungry ma.....

We take turn of coz....

Then, the soumen was dipped in the tsuyu together with other ingredient depends on individual (as for me, I did not add chilli in my dish).




It is simple, delicious and happening ( I mean my first experience eating noodles from the bamboo sticks).  Can it be adopted to Malaysia tak? Method nye la....bamboo ada, noodles ada (pakai mee kuning...hahaha), vegetables ada....mmmm...why not?  Just need a person who willing go into the jungle to find the bamboo coz our jungle is not the same as Japan forest.  Ngeeeee....

Ok, until we meet again, babai.

21 July 2012

Ramadhan Al-Mubarak


Ramadhan kembali lagi dan merupakan yang kedua kali buat kami sekeluarga berpuasa di perantauan.  Seperti biasa kami akan bersahur pukul 2.30 pagi dan waktu berbuka di Fukuoka adalah dalam sekitar 7.30 malam.

Bulan Ramadhan adalah bulan ke sembilan dalam kalendar Islam selepas  Muharram, Safar, Rabiulawal dan Rabiulakhir, Jamadilawal dan Jamadilakhir, Rejab, Syaaban dan diikuti dengan bulan Syawal, Zulkaedah dan Zulhijjah selepasnya.Di bulan yang mulia ini, semua umat Islam seluruh dunia akan menjalani ibadah puasa selama 29 atau 30 hari mengikut kaedah yang telah ditetapkan oleh Nabi Muhammad SAW. Rujukan sini.  (mmmmm...baca semula macam buat karangan sekolah rendah dulu-dulu le pula).

Saya tidak pasti dengan rakan-rakan sekalian, tetapi saya pernah mengutarakan soalan kenapa puasa tak cukup 30 hari? Hanya 29 hari? Perasan tak kadang-kadang puasa pada tahun tersebut hanya 29 hari.  Alhamdulillah, dengan izin-Nya,  Allah telah meminjamkan mata untuk saya melihat ayat dalam surah Al-Quran tentang berpuasa 29 hari ini.   Saya lupa surah mana tetapi Insya-Allah jika ketemu lagi saya akan update di sini.

Berbicara tentang puasa, tak banyak kenangan berpuasa masa kecil-kecil dulu untuk dikongsikan di sini, cuma yang terpahat dalam ingatan sehingga ke hari ini bagaimana Cikgu Khadijah (jika tidak silap namanya tetapi wajahnya masih saya ingat sehingga ke hari ini) menanyakan soalan lebih kurang berbunyi begini...

"Betul puasa cukup 30 hari?"

sewaktu nak menyerahkan RM10 kepada saya di atas kejayaan berpuasa penuh pada tahun itu. Masa tu darjah tiga. Sampai la ni terasa..."sampai hati cikgu tak percayakan saya"...tetapi itulah sikap orang dewasa...contohnya..." Abang habis makan bento hari ini?,,,,"betul makan habis?"...."Betul abang dah gosok gigi?", " Betul abang dan basuh tangan?".  Haiyakkkk...taip entry ini baru tersedar!!! I am doing the same thing!!!Kena buat perubahan dan I am sure it is not that easy sebab dah biasa...huhu

Lagi satu kenangan sewaktu balik dari sekolah waktu petang,  berguling-guling (heavy duty guling nih) tepi dapur sebab lapar (hahahaha, maafkan ajelah ya sebab sekolah rendah lagi, darjah berapa makcik tak berapa ingat).  Tapi, mak masa tu, buat dun no aje.  Alaa..berapa jam lagi nak berbuka.  Tapi inilah kenangan yang pasti akan dirasai oleh saya pula sebagai ibu kepada Haziq dan Hazim. And it will start this year...opppsss...a few hours more....

Lagi dua masa kecik-kecik dulu, juadah wajib yang mesti ada atas meja (untuk selera saya le) ialah air bandung...perghhh..menangkap. Dan seingat saya sewaktu kecil, abah tidak pernah mengajar kami ke Pasar Ramadhan.  Beli kuih jiran tetangga jual bawah rumah ya ada....(dulu tinggal di rumah pangsa tingkat dua dari sepuluh tingkat...no rumahnya 4313-17, Flat Lama, Jalan Cendera..........waahhh, kenangan lama).

Mmmm.... Maafkan saya, saya tidak pandai untuk berbicara berkenaan Ramadhan dari sudut yang berat kerana saya bimbang tersilap kata sementelah saya bukanlah ahli dalam bidang ini. Dikesempatan ini saya sekeluarga menyusun 10 jari memohon kemaafan kepada semua sahabat rakan taulan di luar sana di atas kekhilafan kami sekeluarga samada disengajakan atau tidak disengajakan.  Semoga Ramadhan kali ini dapat kita hayati dengan lebih baik dari sebelumnya.

















Salam Ramadhan dari kami sekeluarga di bumi Fukuoka.

 
Until we meet again, babai.

16 July 2012

FUKUOKA aka SINGAPORE BIHUN

Pagi semalam, asalnya nak masak spagetti sebab abang haziq dah request.  Siap dah letak daging cincang beku kat luar peti ais selepas Subuh semalam untuk dinyahbekukan. 

Sambil membongkok-bongkok mencari kat dalam drawer simpanan makanan..." Alaaaaaa, spagetti dah tak ada...dah abis"....mmm, terpandang bihun Jasmin terus ubah plan A ke plan B.  Nasib baik ibu dah keluarkan ayam Subuh tu untuk dikawankan dengan nasi tomato (nie menu tengahari semalam).

Makanya, pagi semalam ibu masak bihun singapore, nasi tomato (masak siap2 pagi tu) dan agar-agar sirap (niatnya nak jamu anak-anak di masjid semalam, tapi tak kesampaian sebab agar-agar lambat mengeras).

Abang Haziq dan Angah Hazim suka bihun Singapore ni. Ok, I let me share this simple menu.

Bahan-bahan
  • Satu bungkus bihun (saya guna jenama Jasmin, sbb dah itu yang dipos oleh adik kat KL)-direndam sehingga lembut
  • Ayam yang dicincang dadu 
  • Carrot yang dipotong pendek memanjang, sayur campur beku (mmmm...yang selalu letak dalam nasi goreng tu) 
  • 6-7 ulas bawang putih (jika besar dalam 4 ulas pun dah cukup)- dikisar dengan air
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak
Cara-caranya
  1. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1/4 cawan)
  2. Masukkan bawang putih kisar. Tambah air sikit agak sesuai dengan minyak
  3. Masukkan ayam, dan  lobak merah dan sayur beku. Biarkan masak seketika dan naik bau.
  4. Masukkan garam. 
  5. Masukkan bihun.
  6. Apabila bihun telah lembut dan sebati dengan semua bahan dalam kuali dan sedap mata memandang. Bolehlah ditutup api.
Tips,
  • Jika hendak pedas, boleh dimasukkan lada hitam samada yang siap sebuk atau lada hitam yang ditumbuk halus.
  • Sekiranya menggunakan daging, biarkan ia lembut dalam kuali, jika air bekurangan boleh tambah.
  • Air jangan terlalu kurang nanti bihun kurang sekata rasanya. Air juga jangan banyak sangat, nanti hilang rasa bawang kisarnya.
  • Ada sesetengah orang menambah cuka dalam masakan ini, terpulang kepada masing-masing. Tetapi saya tidak pernah menggunakan cuka dalam masakan saya. (maksudnya tak pandai guna la tu, ekekeke).
Ok selamat mencuba this simple resepi..Yang penting masak dengan penuh kasih sayang. Insya-Allah, sedap.

Till we meet again. Babai

A visit to blueberry nomura


"Nak pergi Tosu tak?" tanya big boss sekembali dari hantar Abang Haziq ke masjid hari ini.  Sempena kedatangan bulan Ramadhan ini, masjid menjalankan aktiviti buat anak-anak di sini untuk mengenali bulan yang mulia nie. (Setiap anak-anak dibekalkan jadual puasa masing-masing, bagus juga, satu semangat buat Abang Haziq).  Memandangkan puasa di sini lebih 12 jam, nak didik abang berpuasa berperingkat.

Perghhh..bagaikan buah jatuh ke riba..."Haaa, ada sale ke?" (Sudah tentu nakkkkkkkk!!!!)

"Taklah, diarang ajak pergi petik blueberry kat sana, lepas ambil abang kita follow diarang".....

Lima buah kereta bergerak dari masjid ke arah Tosu yang mengambil masa satu jam lebih termasuk sesat 50++ meter...hehehehehe. Nama tempat ini BLUEBERRY NOMURA yang terletak di Kurume (bukan Tosulah big bosss, Tosu jiran sebelah menyebelah aje).  Ladangnya di mata kasar nie tak la terlalu besar.  Fees untuk masuk dewasa Yen 500 dan kanak-kanak sekolah rendah Yen 200 sahaja. Untuk Angah Hazim...FOC aje.  Aktivitinya?.....picking and eating (tapi tak boleh bawa keluar ya).  Makan kat situ juga.

Mmmm, macamana nak kenal kemanisan buah nie..meh makcik ajar...seperti yang dijelaskan oleh petugas di situ....lagi gelap warnanya lagi manis...mmm, tapi yang tinggal yang masam-masam aje...adalah beberapa pokok yang manis....(apalagi makan le puas-puas...500 yen yuran masuk beb!!!! hahahahaha, idak lah...adalah kesopanan dan kesusilaannya) dan seperti yang dijelaskan oleh Aqil-kun kat aunty wawa nie, lagi bawah lagi manis...hehe

Seperti yang semua sedia maklum...blueberry ni dan adik ipar sepupu sepapat dia  (famili berry berry nielah)...adalah ajen antioksida yang sangat baik. Maknanya bagus untuk kesihatan. Lihat sini, dan sini (suka tengok blogger lain tulis mcmanie...nak le cuba gak buat link mcm nie....hehehehe...). Di atas manfaatnya yang sangat bagus menyahkan oksida dalam badan...sebab tu jika tengok status kat FB..." uih sakit oat..nak berry berry"....kaver line sungguh.


Angah Hazim, dek kerana dalam kereta tinton dan dikejutkan dengan paksa rela, mood agak kurang. Makanya, gambar pun agak kurang le angah. .  Dengan cuaca yang panas sekarang nie, jenuh gak nak berdukung aje. Tapi nasib baik segera recharge...dapatlah shoot satu dua gambar.


Sebelum balik, sempat juga kami semua relaks di sudut rehat yang menarik sambil menikmati ABC blueberry.  Harganya Yen 350...lebih kurang anggapan tiga ringgit lima puluh sen...tapi jangan convert ke RM yang sebenar ya.....jika tak ia akan menjadi hampir RM 12!! Blueberry Nomura ini di buka pukul 9.00 pagi dan di tutup pada pukul 5.00 petang...dan group kami yang terakhir keluar...hehehehe.

Dan selesai entry ini, kedua-dua hero telah lena diulit mimpi...penat la tu.

Until we meet again...babai.

Pembetulan: Entry ini ditaip pada 15hb Julai tetapi dipost ke blog pada 16 Julai. Harap maklum.


10 July 2012

IT IS NOT A DONUTS....


Saje je bagi extra large gambar nie.....hehehehe, untuk kepuasan sendiri sebenarnya. Rasa nak cekau je kat gambar ni tengok gula keemasan tu...perrrghhh, mengusik selera (tapi malas nak buat dah sejak akhir-akhir nie)...macam biasa saya mula buat KUIH KERIA nie di.........hehehe...a ah! you are right!! Nampak nau dulu malas nak masak.  Bukan malas, tapi kemudahan semua dah ada, tunjuk aje..ngeeeeeee. Pernah juga nak cuba kuih muih nie masa di tanahair dulu, tapi entah kenapa, selalu tak menjadi. Kek pun ehem ehem...segan lak nak cerita....mungkin di sini kemudahan itu telah ditarik balik, daya usaha nak buat itu ada. Alhamdulillah. Satu hikmah juga datang ke sini. 

Jika tidak silap ini gambar first attempt saya.  Ada kisahnya juga.....mula-mula saya buat hidangan ini apabila Haziq dan Hazim bawa balik satu plastik besar keledek dari hoikuen (nursery).  Masa tu mereka di Shirohato Hoikuen di Itoshima sebelum berpindah ke Shirohama Hoikuen di Higashi-ku. Banyak aktiviti sepanjang mereka berada di Shirohato Hoikuen.  Salah satunya ialah menanam keledek. Jika tidak silap saya mereka menanam keledak masa musim panas bulan 7 tahun lepas (2011) dan menuai hasil apabila musim hendak bertukar ke musim luruh. Banyak juga di bawa balik keledknya...yelah, hasil dari dua orang.  Ada gambar-gambarnya untuk kenangan tetapi dalam bentuk hardcopy.

Resepi kegemaran yang ingin saya kongsikan di sini ialah KUIH KERIA.  Sebab manis, Haziq dan Hazim memang suka kuih ni. Mmmmm, rasa nak buat la pula hujung minggu ni. Insya-Allah

Bahan-bahan (diubahsuai dari resepi Wan Norizan Hj Abdul Hamid)
  • Keledek ( dibuang kulit, rebus dan dilecek)- mmm, dalam 2-3 biji keledek yang besar
  • Setengah cawan air
  • 5 sudu makan gula pasir
  • Tepung gandum secukupnya
  • Minyak masak untuk menggoreng
 Cara-caranya
  1. Masukkan keledek lecek ke dalam mangkuk. Tambah tepung sedikit demi sedikit sehingga boleh diuli
  2. Ambil sedikit adunan, golek memanjang dan satukan di hujungnya menjadi seperti bulatan berlubang tengah
  3. Panaskan minyak dalam kuali
  4. Goreng adunan (2) sehingga keemasan. Keluarkan
  5. Dalam kuali yang lain, masak gula bersama air hingga likat.  Masukkan kuih (4) dan gaul perlahan dengan api perlahan sehingga gula menjadi serbuk putih. 
  6. Padamkan api.
  7. Sedia untuk hidangan.
Tips,
  • Adunan pada langkah 1, jangan terlalu lembut atau terlalu keras.  Jika lembut, masa gaul dengan air gula likat ia akan pecah. Jika terlalu keras, kuih akan keras di akhirnya.
Selamat mencuba.

Until we meet again, babai.



MELAKA IN FUKUOKA

KUIH BUAH MELAKA!!!Saya rasa semuaaaa orang suka akannya (hehehe, bahasa buku). Ingat lagi, masa muda2 dulu time sekolah selalu kawan cakap saya suka guna bahasa buku..entahlah, macam biasa aje rasanya cakap hari-hari...(pssstttt....sebab nie le juga mengakibatkan keperasanan nak jadi pembaca berita...hahahahahaha).  At least angan-angan tu ada tau. Termakbul juga sipi-sipi masa jadi DJ kat sekolah dulu. (tapi jadi DJ sekejap aje..sebab aspura jeles aspuri ada DJ bahasa buku ni...hahahhaa, jangan mare ya kawan-kawan STTJ, gurau senda di hari penghujung usia belia ini). 
First time buat hidangan nie masa kat sini le..(semua bermula di sinikan...masak tu masak ni semua di sini, makanya semua post saya pasal makanan lepas nie, ketahuilah bahawa ia bermula dari sini...'MULANYA DI SINI'....tetiba teringat lagu kumpulan Freedom..ingat lagi?).

Anak-anak saya gemarkan kuih buah melaka nie. Mungkin sebab manis. Penyediaannya juga mudah dan menjimatkan masa berbanding nak buat kuih lain (menurut pendapat saya) Tapi apa2 pun tak boleh menandingi kecepatan masa membuat  popia pisang rangup.

Di sini saya ingin kongsikan salah satu hidangan kegemaran anak-anak saya.  Tapi jika tinggal di nihon ini, saya pesan tepung pulut dari Malaysia sebab tak tahu nak cari kat sini.  Mungkin tepung mochi boleh digunakan. Nak cuba juga satu hari nanti.

Bahan-bahan
  • 1 bungkus tepung pulut
  • 1 cawan tepung gandum (sesetengah orang tidak letak tepung gandum)
  • 1 sudu garam
  • 1/2 sudu teh pewarna hijau
  • 2 helai daun pandan (saya tak pernah letak)
  • Air secukupnya
  • Gula melaka
  • 1 biji kelapa parut (di nihon guna kelapa parut kering sahaja yang dikisar halus)
Cara-caranya
  1. Campurkan kesemua tepung dengan air, pewarna dan garam sehingga menjad dih
  2. Gentelkan doh sebesar biji guli dan isikan gula melaka di tengah-tengahnya, bentukkan bebola
  3. Jerang air dalam periuk dan letak daun pandan 
  4. Masukkan bebola doh tadi ke dalam periuk jerangan air yang mendidih.  Bebola akan timbul apabila masak.
  5. Angkat dan salutkan dengan kelapa parut
Tips,
  • Doh jangan terlalu lembik. Pastikan ia tidak melekat di tangan atau bekas uli dan mudah untuk dibentuk bebola. 

Selamat mencuba

Till we meet again, babai

4 July 2012

A Trip to Hiroshima

Last Monday I was at Hiroshima attending the Japan Concrete Institute (JCI) http://www.jci-net.or.jp/index-e.shtml Symposium with a friend from Makassar Indonesia, Rita.  A collaboration Symposium with Korea Concrete Institute and Taiwan Concrete Institute.  Many researchers and Professors from these three country came to present their current research findings and I was so impressed on their up-to-date research work.  Some of the presentation that chase away my sleepy mood (hehehehe...it was due to lack of sleeping time tau..bukan sebab boring ) was about the `Self- Repairing/Healing Mortar` presented by a Professor from World Class Ranking Tokyo University, The Coupling Beam`, The UpTake of CO2 and Nano Materials by a young energetic Assistant Professor from Korea.



It was my first trip by Shinkansen ( the high speed rail in Japan).  It took about an hour from Hakata Station in Fukuoka to Hiroshima Station. Yupp...memang berdesuuuuppp.....hahahahaha.....laju  270km/h. Dup dap dup dap je dalam hati.  Hiroshima is located at the south part of Honshu Island and Shinkansen pass through the underground tunnel constructed below the sea. Masa dalam terowong..bergegar2 `bullet`nie. At each stop, the announcement is in dual language; Japanese and English but on my way back to Fukuoka I am not dare to `have a nice sleep` in the Shinkansen bimbang terlepas Fukuoka....as I am travelling alone.

http://english.jr-central.co.jp/shinkansen/index.html







There are three categories of Shinkansen; Nozomi, Hikari and Kodama. The difference? TIME.

Example: From Fukuoka to Hiroshima by Nozomi took about 1 hour trip. For the same destination using Hikari will take more than 1 hour, maybe 2h, and definitely the price will be different.



I choose Nozomi type (almaklum le boleh claim kan, hehe) and there are two coaches categories; (1) with reservation and (2) non-reservation.  With reservation meaning you are purchasing the ticket with seat number but for non-reservation...jeng jeng jeng.....if full, (as was told) you might stand up for the rest of the journey unless there is passenger get off at any station. But so far as an unqualified observer (boring nau menunggu sebab dok takut sangat tersesat, mai eki (stesen) awal sangat dari masa tiket), I have seen no passenger standing in the shinkasen.

I arrived safely at Hiroshima around 8.30 am and took another local train to Symposium venue.  Along the way in the electrical train, I looked around and compared it with Fukuoka, having a chat with my friend until I realized.....

`Oh my, I am here now, over 60 years ago where the first atomic bomb was dropped by US army in World War II`

This is the place and I can feel the sad emotion for a few minutes.  How was the situation after the bombing? How Japanese government and citizen built their strength and survive from this attacks? What was their feeling towards US during that day until now? I will not forget what had happened in Tanah Melayu but killing people by atomic bomb was a heartless action.

But from this history, as Islam I always believe THERE IS WISDOM BEHIND THIS.  Japan had moved forward, after 16  years from the attack, they hosted the Olympic Games in Tokyo in 1964 and won 361 medal. In the same year, Shinkansen was introduced to the world and all these events took part to let the world know that they have recovered and ready to be on the track.

And now, Japan is one of the economic leader in Asia.

Mmmm...emotional plak sekejap....well, my english might bring headache to an english expert. Truly say, I am not good in English, verbally or writing because my mother tongue is Malay L.  I am learning to be good and better in English.  Saya budak baru belajar cikgu...hehe
Anyhow, the pening part of this post are......it started with the symposium, and then shinkansen and end up with non-related topic with the post title....hahahahahaahaha......my mata sudah mengantuk tahap keluar ayaq mata dah nie.

Ok, have a nice day ahead
Till we meet again, babai

CRISPY BANANA POPIA RECEPIES

Alhamdulillah, hari nie boleh relaks sikit dan berkesempatan menjenguk blog yang terbiar sepi je nie...La nie pun mata dok kecik aje...mengantuk sangat, penat dan sebagainya. Banyak lagi kerja di lab tapi, bagi badan rehat dulu.  Kesian, asyik bekerja di lab sahaja sejak 1-2 minggu ini sehingga sekarang.  Ahad lepas juga masuk lab potong specimen (1 specimen nak 2 jam settle...waaaa...lenguh tangan, badan dan segala2nyalah)...balik malam. Isnin pula ke Hiroshima menghadiri Simposium JCI-KCI dan TCI dan sepatutnya perlu berada di sana sehingga Jumaat ini untuk Conferencenya pula tetapi nasib baik SV yang baik hati bagi chance untuk balik hari Isnin itu juga. Selasa semalamnya pula, masuk lab lagi sekali settlekan sample yang tak habis2 lagi potong hari Ahad tu.  Habis jari-jemari kita yang runcing kecut asyik berendam dalam air berjam-jam lamanya(haaaaa.......orang tak nampak, bolehlah ckp runcing..ok, runcing dari sudut definisi kita ler...hahahahaha)...Ingat tak, orang dulu2 selalu cakap, perempuan berjari runcing ini, mak mertua sayang...mmmm....betul ke?
 
 
Ok, kembali kepada topik, semalam usahakan juga untuk settlekan semua dan prepare dokumen untuk tunjukkan kepada SV result...wahhhh....keluar aje dari bilik SV, senyummmmmmmmmmmmm ajeeeeeeeeeeeee......ngeeeeeeeee. Memanglah ditambah lagi kerja...tapi

I AM SOOOOOOOO HAPPYYYYYY!!

Lalalalala....terbayang-bayang dah nie gulai lemak pucuk ubi, nasi lemak beralaskan daun pisang, KayEppChi, pisang goreng gerai tepi jalan, ABC, ketupat, rendang...lalalalalalal (angan2 je dulu, permission tak mintak lagi pun...tapi memang gembira la lepas jumpa SV semalam...ehem ehem...alhamdulillah).

Di hari dan pagi yang mulia ini saya ingin menyelitkan resepi paling ringkas yang telah disediakan for the kiddos a few days ago...DAM DAM DUM BUNYI MERCUN...lalalalala

CRISPY BANANA POPIA RECEPIES
adopted from my Srikandi Bumi Sakura FB Group

Bahan-bahan
  • Kulit Popia (kat Nihon boleh beli online di Batricom)
  • Pisang yang telah masak ranum dan manis
  • Ok itu aje....hehe
Cara-caranya
  1. Lenyek pisang
  2. Letak di atas lapisan kulit popia 1-2 sudu pisang yang telah dilenyek (bergantung kepada saiz popia pisang yang dikehendaki
  3. Lipat-lipat kulit popia tersebut (jika nak lekatkan letak air pun ok, tapi saya tak letak apa-apa pun, masih elok terbentuk popia itu)
  4. Sedia untuk digoreng.

Tips
  • Sangat enak untuk hidangan buat anak-anak, ranggup diluar dan manis di dalam tetapi masa panas kena berhati-hati, macam kita makan apple pie yang panas tu....apple kat dalam tu kena tiup-tiup dulu. Tapi Hazim sangat suka masa popia nie sejuk, memang banyak dia makan.

Ok, selamat mencuba

Until we meet again, babai



26 June 2012

TOMYAM RECEPIES WITHOUT PES



Sudah lama rasanya tak jenguk blog nie (bukan rasa2, memang dah lama punnn..ingatkan dah give up ke apa...ekekekeekek). Sejak dua menjak nie agak sibuk di lab almaklum la dah merancang-rancang hendak balik ke kampung halaman walapun pun SV tak bagi green light lagi...hehehehe...yang penting angan-angan tu ada...bak kata orang, jika hendak membuat jurnal, bermula dengan angan-angan dulu, Insya-Allah, usaha ke arah itu akan ada. Dalam kes saya nie...usaha beli tiket dah ada...tinggal usaha nak ketuk pintu SV aje yang meruntun kalbu. Sebab itu dengan semangat dan usaha yang digigihkan, bertungkus lumus dok uli mortar kat lab dan polish sampel untuk (syyyy...tak boleh cerita, research itukan rahsia.....syyy)..hahahaha, padahal tak tahu nak sebut apa kat sini....kaver, kaver. Doakan saya berjaya mencapai result yang ingin dicapai dan akan dapat mengetuk pintu SV dengan gembira dan kembang kempis riang ria untuk mohon cuti.

Saya dah lama mencari resepi Tom Yam tanpa menggunakan pes TomYam yang sedia ada di pasaran. Memang mencari, kat MyResepi pun tak ada. Alhamdulillah, rezeki saya ditemukan melalui fesbuk dengan seorang rakan sekolah, Feeda yang telah terputus hubungan hampir 17 tahun (hahahahaa, siap ambil kalkulator tu nak kira 35-18=17). betul ke formula nie...ari tu jenuh teknician nak terangkan kepada saya a simple maths calculation...apa la....ok berbalik kepada Feeda, dalam banyak2 post beliau di FB saya tertarik dengan status masakan tomyam beliau tanpa menggunakan pes. Masa tu malu nak tanya..yelah kan, 17 tahun tu beb....malu-malulah dulu, bila dah.....mmm...ambik....

`Feeda, ari tu ko ada post resepi tomyamkan...bagi aku resepi boleh`

...dah tak ada nak tanya anak berapa, duduk mana, buat apa dan lain-lain lagi dah...(nak kena ambil kursus komunikasi macam ni). Di sini saya ingin kongsikan resepi tomyam yang dicuba semalam. Senang masak tomyam nie,..senang maksud saya TWO in ONE...semalam saya sediakan tomyam dengan nasi dan mee...hahahahaha...ibu mithali la katakan...mee tomyam untuk sarapan, nasi tomyam tu untuk malam...hahahahaha...tu senang maksud saya. Ok, ini resepinya, thanks tu Feeda

Bahan-bahan
  • 5 biji bawang merah (saya guna 1/4 bawang besar sebab Jepun tak ada bawang merah) - dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih - dihiris halus
  • Halia (sebesar ibu jari - diketuk)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • Cili padi ikut citarasa kepedasan (saya tak letak sebab nak makan dengan anak-anak)
  • Tomato (saya ambil tomato yang besar dan potong dadu besar2)
  • Perahan limau purut (saya guna perahan lemon)
  • Daun limau purut
  • Minyak untuk menumis (2-3 sudu besar)
  • Air
  • Garam secukup rasa
  • Ayam, daging, sotong, udang dan apa sahaja mengikut kegemaran masing-masing (saya guna ayam yang dipotong kecil-kecil, tauhu goreng, bebola batang udang)
Cara-cara
  1. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang merah, putih halia sehingga naik bau
  2. Masukkan serai...biar seketika dalam 2-3 minit
  3. Masukkan sedikit air (dalam 1 -2 cawan)
  4. Apabila air telah mendidih, masukkan ayam untuk dapatkan pes ayam
  5. Kemudian tambah air sehingga aras yang dikehendaki, biarkan mendidih
  6. Masukkan daging, udang, sotong etc (dalam kes saya tauhu goreng dan bebola udang)
  7. Masukkan tomato, teruskan ia mendidih dengan api yang sedehana kecil
  8. Masukkan perahan limau, cili dan daun limau purut
  9. Oppss..lupa, jangan lupa letak garam ikut citarasa masing-masing ya.

Tips
  • Boleh asingkan dahulu untuk hidangan anak-anak sebelum kita masukkan cili untuk hidangan dewasa.
  • Tomyam ini bak kata Feedam tomato merupakan bahan paling utama dan saya sangat setuju setelah mencubanya.
  • Perahan limau dan daun limau purut hendaklah dimasukkan diperingkat akhir sekali.

Ok, selamat mencuba

Until we meet again, babai.


20 June 2012

SIMPLY DEEPLY FRIED SEQUIDO

Kredit to Jom makan-makan di Terengganu blog

MasterChef Selebriti Malaysia habis 3 episod saya tengok kelmarin in one shot.    Seronok tengok rancangan masak memasak, dekorasi Eric, dan apa2 la pasal household ngan tekak...terhibur sangat-sangat (cerita gosip pun suuukeeeeeeeee).

Masa dok curi2 tengok Master Chef Selebriti Malaysia kat lab ari tu (ayik panjang leher je setiap kali ada pergerakan atau bunyi kat pintu...hahahaha....orang bersalah)  Ingat lagi hari tu sibuk berfesbuk, tetiba SV datang, perrrghhh, kelam kabut nak tukar window...SV perasan beb, tapi dia yang cakap gomenne gomenne (maaf, maaf: nie yang buat diri lagi rasa bersalah) .....Ok sambuang balik...MASA DOK CURI2 TENGOK MASTERCHEF SELEBRITI MALAYSIA KAT LAB ARI TU....telinga tertangkap dengan komen dari juri tentang pisang goreng Louisa Chong.  Pisang goreng yang paling sedap komen juri....Oleh kerana tengok siaran ulangan, boleh le saya rewind, forward, rewind, forward...hehehe. Okay, idea dah ada.

Tak ada apa benda pun, nie cerita nak masak apa ngan sotong dalam peti ais tu, dah 2 hari pikir nak masak apa...yang boleh masak sekali  dan boleh makan dengan anak-anak.  Sebelum nie buat selalu tak berjaya sebab tepung ngan sotong tiada bonding chemistry.  Nasib baik mengisi masa lapang kat lab sekejap nengok MCSM tu kelmarin...dapat gak berbakti dengan jayanya kat famili. Jadi pagi semalam saya buat sotong goreng tepung yang sangat ringkas tapi rangup....saya kongsi kat sini ya (huhu, chef yang otai-otai tutup mata tau).

Bahan-Bahan
  • Sotong yang telah dibersihkan dan dipotong
  • Tepung gandum
  • Tepung beras
  • Garam secukup rasa
  • Air
  • Serbuk kunyit (jika nak kekuningan sikit)
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya (yang paling cepat)
  1. Letak sotong dalam mangkuk
  2. Masukkan tepung gandum (mmmm...cukup untuk semua sotong)
  3. Masukkan tepung beras (mmm...masukkan aje..asalkan tak lebih dari tepung gandum, atau letak je setengah dari kuantiti tepung gandum)
  4. Masukkan garam secukup rasa
  5. secubit serbuk kunyit
  6. Akhir sekali masukkan air (jangan terlalu kering dan jangan terlalu lembik, agak2 mcm nak buat goreng pisang)
  7. Okay dah boleh goreng dengan gembiranya.

Tips,
  • Berhati-hati ya ketika menggoreng sebab sotong suka meletup2 dalam kuali. Ada kuali berpenutup sangat2 best.

Balik dari lab semalam, Abang Haziq kata,
         ``Ibu, ibu masak apa tadi tu...(dia lupa perkataan sotong, 
           adusss... jenuhlah balik Malaysia nanti)`

Saya jawab sotong goreng.  Uiihhh, seronoknyerrrr dengar dia kata...
         `` Sedappp, Abang Haziq suka``  

(Bagi seorang ibu, anak-anak puji masakkan adalah sesuatu yang amat menggembirakan). Makanya, sebab kembang tak kempis-kempis lagi, hari ini ibu masak le pula goreng pisang dengan resepi yang sama...Mmmmmm..sedaaaapppnyaaa....(hehehehehe, perasan...tapi memang betuuuul). 


Ok, until we meet again. Babai.
         

    18 June 2012

    THE RED RIDING TOMATO RICE WITH KASIH CHILL FRIED CHICKEN





    Saya amat gemar menu nasi tomato lebih-lebih lagi jika digandingkan dengan ayam goreng masak merah. Perghhh..menangkap. Masakan saya tidak seberapa jika hendak dibandingkan dengan chef-chef blogger yang otai. Sekadar hendak berkongsi rutin masakan harian saya sekeluarga.


    A. Nasi Tomato

    Bahan-bahan
    • Beras (tak kisah beras biasa atau beras basmathi - 3-4 pot) 
    • Bunga lawang (4-5 biji)*
    • Bunga Cengkih (4-5 biji)*
    • Cinnamon (1 batang)*
    • Bawang besar (1/4) dikisar/tumbuk bersama halia (sebesar ibu jari pun ok atau lebih kecil)*
    • Mentega (1-2 sudu besar)
    • Susu sejat (setengah tin, tapi kadang-kadang saya masukkan aje setin, the more the merrier, hehe)
    • Tomato (1-2 biji di potong dadu)
    • Sos tomato (untuk warna merah nasi tu)
    • Garam secukup rasa (selalu saya bagi nasi terasa garam sebab anak-anak suka makan macam tu aje)

    Cara-caranya
    1. Basuh beras dalam periuk nasi dan toskan
    2. Panaskan mentega sehingga cair di dalam kuali.
    3. Tumis bahan bertanda * sehingga naik bau
    4. Masukkan tomato, sos tomato dan garam (masak dalam 2-3 minit).
    5. Kemudian masukkan panas-panas ke dalam periuk nasi.
    6. Masukkan susu sejat (kadang-kadang sos tomato dan garam saya letak masa ini)
    7. Letak air sehingga sukatan masakan beras.
    8. Sudah tersedia untuk dimasak. (masa tengah masak ini, nanti dapur berbau harum jeeee...)
    B. Ayam masak merah

        Bahan-bahan
    • Ayam (setengah ekor dan dipotong kepada beberapa bahagian, GORENG)
    • Bawang besar (setengah biji, jika bawang besar tu kecil, guna terus satu biji)*
    • Halia (besar ibu jari atau lebih sikit ok aje)*
    • Minyak untuk menumis
    • Sos tiram
    • Sos cili jika suka (tak ada pun ok sebab saya pun selalu kehabisan stok, ngeeee)
    • Cili kering (direbus dan dikisar)
    • Tomato (potong ikut kesukaan)
    • Garam secukup rasa
    • Bunga lawang dan cinnamon (tiada pun tak apa sebab saya selalu lupa nak letak sebab nak cepat)
    • Air

     Cara-cara
    1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan bertanda * yang telah dikisar halus terlebih dahulu. Jika nak guna bunga lawang dan cinnamon, tumis ini dulu baharu tumis bahan kisar sehingga naik bau...jangan sampai hangus ya...so, perlahankan api. 
    2. Masukkan cili kisar 2-3 sudu besar (ikut kepedasan). Letak pada satu bahagian kuali.
    3. Masukkan sos tiram di sudut lain kuali pula. Mmmm..macamana nak cakap ya..sebab saya main letak je...dalam 2-3 sudu besar kut. Ikut nisbah cili tu..jangan lebh dari kuantiti cili kisar.
    4. Masukkan sos cili di satu bahagian lain kuali pula (2-3 sudu)
    5. Biarkan seketika ia masak 1-2 minit kemudian kacau dengan senduk.
    6. Garam secukup rasa.
    7. Masukkan ayam.  Gaulkan dan biarkan ia sebati.
    8. Tambah air (sikit atau banyak terpulang kepekatan yang dikehendaki)
    9. Tutup api dan masukkan tomato.
        Tips
      • Jangan lupa masukkan sedikit minyak ketika blender cili kering supaya tekstur blend chilli lebih halus dan `bercahaya`.
      • Jika hendak asingkan dengan makanan anak-anak yang tidak sesuai dengan pedas, gantikan cili kering dan cili sos dengan sos tomato sahaja. Cara masak yang sama. Tabur sahaja atas ayam goreng yang telah diasingkan.
      • Jika nak tumis bawang potong kasar bersama bahan blender pun ok. Yang penting mesti ada halia.
    Ok, until we meet again. Babai.

    17 June 2012

    It is a manga not mangga.




    Oh my! Finally, I figure out how to compose in the blog yesterday....ekkeekekeke....me the 'IT blind'. Mana le tahu ada beza 'COMPOSE' ngan 'HTML' button, ghupe-ghupenya selama ni saya guna HTML. wakakakaka...berpeluh nak masukkan enter sign sebelum nie.

    My topic for today is more on education. I got this nice manga from a friend and I think every one of lab member got it too. Mungkin la kut sebab tengok hampir ada kat semua meja. I only have a chance go through the Manga a few days after...sebab dah mati akal tak tahu nak wat apa dah...FB dah, membaca jauh sekali..heheheheeh. My first impression? VERY INTERESTING!!!

    Masih ingat tak zaman remaja dulu-dulu (untuk kelahiran version 1970-an macam saya), komik-komik seperti Pendekar Laut (fuuhh, yang nie cukup edisi kami adik beradik kumpul,masa baca komik nie memang menghayati sungguh macam benar-benar wujud, hebat tak hebat pengaruhnya...nasib kami adik beradik menjadi orang juga akhirnya...wakakakaka), Wunan, sekarang ada Naruto, Doeramon, Ujang, Gempak dan lain-lain. Ok, sapa yang tak suka semua nie turun tangan. Sukeeeeee...sapa tak suka uiitt. Sampai la nie suka juga baca komik tapi menurut peredaran zaman lah, jika nak buka Pendekar Laut sekarang dah tak teruja macam zaman kurus melidi dulu (remaja). Jika wujud pun, dah tua dah Pendekar Laut tu, lebih baik saya cari Keluang Man.

    Di Jepun, manga aka komik adalah kegilaan semua peringkat (jika saya silap sila betulkan). Dari kanak-kanak, remaja sehinggalah dewasa. Dan saya pernah terbaca di satu keratan akhbar masa di tanahair dulu, ahli politik Jepun juga terpaksa meminati manga dan mewar2kan mereka membaca manga untuk meraih sokongan. Hebat tak hebat pengaruh manga di sini. Tetapi manga yang hendak saya ketengahkan ini sangat-sangat POSITIF dan MENARIK. Cuba bayangkan duduk dalam kelas di Universiti belajar subjek `Concrete Material` atau ` Konsep Asas Elektrik` atau ` Pengenalan kepada Jalanraya` atau apa-apa subjek membaca. Cer ingat-ingat balik, isi kandungannya.... Isi kandungannya memang sangat berilmiah dan berguna TETAPI.....ada tetapinya....jika ditukar cara pendekatannya akan menjadi lebih menarik tertarik kau memang kebooommm!!!

    Setelah melihat manga ini, saya membuat rumusan peribadi, tidak merumuskan secara keseluruhan sebab saya tidak pernah belajar di tahap undergraduate di sini, saya tidak mahir (nak kata tak tahu..tak boleh juga sebab sumimasen semua tu tahu...hehehehe) berbahasa Jepun dan pengamatan saya hanya berdasarkan kefahaman ilmu `kejuruteraan konkrit` saya yang sedikit ini. Contohnya nampak gambar itu ini tahulah dia cerita pasal apa...mana-mana tulisan hiragana dan katakan boleh bersua muka dengan Mr Google Translator adik kepada Mrs Google Image tu.

    Manga yang saya perolehi ini adalah berkaitan dengan konkrit. Ia terbahagi kepada dua bahagian, satu bahagian yang sudah pastinya menarik iaitu lukisan-lukisan karakter kartun yang cool dan disertai dengan dialog bersahaja berkenaan konkrit dari cement, aggregate, chemical admixture dan seterusnya. Menarik bukan. Bahagian kedua, akan ada penerangan lebih lanjut berkenaan intipati yang dibincangkan oleh karakter-karakter ini. Sangat enjoyable pendekatannya. Manga konkrit yang saya dapat ini ada beberapa edisi. Mmmm..but I am not sure if they use it as main textbook in Uni. As extra guidance...yes, perhaps. It easy to understand concrete using this manga and the most important, student will not zzzZZZZZZZZZZZ......kroh kroh kroh.

    Lepas tengok manga nie bersemangat nak buat benda yang sama balik nanti...hehehehehe..angan-angan je..buatnye entah kan ya entahkan tidak. Yang penting angan-angan tu ada....hahahahahahaha...

    Ok, until we meet again. Babai.






    16 June 2012

    ORANGE CAKE RECEPIES.

    A. RESEPI KEK OREN

    Bahan-bahan
    • 4 cawan tepung
    • 8 biji telur
    • 2 cawan gula kasar
    • 2 cawan marjerin (dipukul sehingga lembut)
    • 2 sudu besar susu segar
    • 4 sudu besar sunquick oren
    Cara-caranya
    1. Pukul telur sehingga berbuih
    2. Masukkan gula dan pukul/putar sehingga sebati dan putih
    3. Masukkan marjerin dan putar sehingga sebati
    4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit
    5. Masukkan susu dan sunquick, putar sebati
    6. Tuang dalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak
    7. Tutup loyang dengan aluminium foil
    8. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu
    9. Selepas 20-30 min masak, tanggalkan aluminium foil dan teruskan sehingga kek betul-betul masak bergantung kepada oven/microwave. 
    Tips
    • Gabungan tepung = 1 cawan tepung gandum dan 3 cawan tepung kek. Jika hendak lebih padat tesktur kek, kurangkan tepung kek dan lebihkan tepung gandum. Contohnya 2TG:2K atau 3TG:1TK atau jika nak semua tepung gandum pun tiada masalah
    • Pastikan saiz cawan yang sama digunakan untuk ukuran setiap bahan.
    • Jika hendak buat sedikit sahaja, bahagi dua semua di atas.
    • Mungkin boelh dimasukkan hirisan kulit oren jika hendak lebih sedap. Saya pernah dengar cara ini tapi tak pernah cuba


    B.  CREAM CHEESE FROSTING (thanks to idaddapur.blogspot.jp)

    Bahan-bahan
    • 400 gm cheese Philiiadelphia
    • 1 cawan gula halus. 
    • 400 ls whipping cream (cuba cari non-dairy)
    • 1/4 sudu kecil garam
    • 1/4 sudu kecil esen vanilla
    • 1/2 biji lemon....diperah airnya. (jangan besar sangat nanti masam macam kek saya)
    Cara-caranya
    1. Biarkan cream cheese lembut pada suhu bilik selama 2-3 jam
    2. Pukul cream cheese + gula sehingga sebati, tambah whipping cream serta bahan-bahan lain sehingga sebati dan pekat
    3. Ok dah siap, dah boleh hias atas kek (masa kek dah sejuk tau) dan disetiap lapisan kek jika hendak. Jika nak letak disetiap lapisan, kek boleh dipotoing dua secara melintang semasa kek sejuk. Jika nak bewarna boleh letak pewarna.

    SELAMAT MENCUBA

    Until we meet again. Babai.

    A chef with two helper...

    Being a chef with two boys in the kitchen is not an easy task. A lot, I mean really lot of 'panadol' are required to reduce my incredible hulk transformation. Tuuuu dia, London introduction (dulu time nak speaking macam nie, mulalah kawan mengusik..woiii, speaking London, speaking London) ekekekee...tu belum lagi usikkan kawan bila saya cakap bahasa Kedah. Bukan sengaja nak cakap tapi memang dah lidah macam tu...Ingat lagi " haaa...tu DEPA dah datang, DEPA dah datang" merujuk kepada sebutan saya yang kerap berbahasa Kedah. Tak ler pekat, ntah nape tah DEPA tu sebati. Well my father is pure Kedahrian okeyyy.... Mmm..that answer my Q.
    Duduk semeja dengan Abang Haziq dan Angah Hazim time membaking nie...fuuhhhh, kena control betul-betul intonasi dan pitching (almaklum sedang berusaha untuk menjadi ibu mithali...wakakakaka). Jika nak pusing kena cepat-cepat pusing, jangan nak bermimpi-mimpi sambil mengalunkan lagu Sha Na Na Na. Sebelum berpusing, siap berpesan, Angah jangan usik...jangan usik tau macam malam tadi...haiiiipppp....dalam beberapa saat berpusing, angah sempat menjilat jari dia....perghhh..cekap tak cekap dia masukkan jari dalam tempoh tu. Seeedaaapppp?????Perli saya. Dengan ikhlas dia menjawab..sedaaappp...so, how to respond? Itu belum masukkan bahan dalam cawan...tak sempat nak penuhkan, dan dan tu jugak nak tarik....itu belum adegan berebut kerusi sapa nak paling dekat dengan ibu, soal jawab wartawan bernama Abang Haziq dan kecekapan tangan ibu mengawal tangan Angah yang lagi cekap nak pegang itu ini. Macam abang dia cerdik sikit...'meh abang tolong'....sekejap pas tu,'meh abang tolong ibu'...he was so excited knowing I am baking a cake last Monday, tapi malam tadi masa baked cake dia tanya...
    'Ibu masak apa tu' So, I replied ' Ibu buat kek'....' Alaaa asyik kek je...masaklah lain, donut ke' Ewahhhh, ewahhhh.
    Somehow, all this moment will make me smile one day. I hope. I wish they will grow up as a good Muslim boy/man and can take good care of me when I am getting old and give doa to me when I am not 'here' anymore....(silence).
    MMmmm...resepi saya cuba masukkan tetapi masih tak pandai dengan tab control blog..manamana nak buat spacing dll. Saya belajar dulu ya. I will try my best to upload the recepies as soon as possible. I am very sorry.
    Until we meet again. Babai

    14 June 2012

    My Little Sunshine


    `Abang Haziq handsome la hari nie`
    Bisik saya ke telinganya dalam perjalanan ke sekolah pagi tadi. Dia membalas dengan senyuman yang penuh ceria.
    `Ibu pun nampak cantik`
    Dia berbalas bisik pula dengan saya. Hati saya? Kembang sekembang-kembangnya. Sapa tak suka uiitttt dikatakan cantik..ekekekeke, TAPI, bukan itu yang buat saya kembang mewangi. Saya gembira kerana Abang Haziq dapat memberi respon yang baik terhadap pujian yang telah diberikan kepadanya.
    Kebelakangan ini, jarang saya mengusik anak-anak atau memberi perhatian sewajarnya kepada mereka. Balik Kyudai terus masak/panaskan makanan, suap mereka makan dan layan Upin dan Ipin ataupun Backkom sampai la tertidur. (La nie layan Larva le pulak...semua dah boring). Pagi-pagi bangun, masak keperluan untuk seharian, uruskan anak-anak, keperluan sekolah dan taska dan memastikan mereka sekurang-kurang minum susu sebelum keluar pintu. Semua ini dalam masa yang singkat...ibu nak kejar bas pukul 8.22 dari Najima. So, boleh sampai Kyudai sebelum pukul 10 pagi. Boringkan jika hari-hari begini tanpa usik mengusik
    Penyabar? Perghhhh...ni antara ibu yang paling garang...ekekekekeke...kesian kat abang selalu kena marah ngan ibu jika tersilap apa-apa. Lepas marah rasa bersalah pasti menyapa di hati. For sure semua ibu akan merasa perkara ini...marah...rasa bersalah..marah...rasa bersalah. Lama-lama buat saya terfikir....apa kesannya kepada Abang Haziq jika asyik kena marah sahaja....(marah stail ibu-ibu okey..bukan mak bawang putih). Motivasi yang paling menenangkan hati ialah masa mereka tidur. Cer cuba tenung-tenung time anak tengah tidur, tenaaaangggggnyerrrr hatiiii!!!Tak caya cubalah. Memang bersih je muka anak-anak. So, tergamak ke nak marah-marah
    Some of the changes that I made is tak marah-marah dah jika dia tak habiskan hirugohan (lunch) dia, lebih kepada marah senyum dan lepas tu slow talk dengan dia. Malam-malam baca buku Nihonggo dia sama-sama (kena baca setiap hari, dan rekodkan dalam kad untuk semakkan guru). Hampir setiap pagi I will hug them both kuat-kuat sambil cakap IBU SAYANG ABANG NGAN ANGAH TAU...and every napping time, I will whisper to their ears..
    `Ibu sayang Abang. Abang tahu tak yang ibu sayang abang` And he will reply me positively. The same goes with Angah.
    Angah lagi best....angguk-angguk dia cute sangat dengan mata dibuat-buat sepet. Dan dia kerap cium pipi saya kiri dan kanan. You all bayangkan apa yang saya dapat jika marah dengan tidak marah. The outcome will be different. They will listen to what you said or ask..Aaaa..bab asking-asking nie pun kena betul-betul. Kena tanya dulu, jika ibu minta tolong ok tak? Compared dengan sebelum ini..Abang tolong ambil tu..abang tolong ni..abang tolong tu..(Andai dia boleh membalas..`Apa, ibu ingat kita nie robot ke` sambil cekak pinggang...hahahaha....imaginasi jap)...tetapi dia selalu mengeluh aja dulu. Jika guna kaedah yang positif tu, ibu happy, anak pun happy..tapi ibu lagiiii happyyy sebab ada orang tolong ambilkan remote tv..hahahaha..gurau-gurau.(tapi kadang-kadang..kadang-kadang je tau...terlepas juga increadible hulk kat rumah...hahahahha, gomenne...tapi saya tak lupa minta maaf kat mereka jika saya tahu saya tersilap....). I will try my best to provide the best for them. Alaaa..lagipun budak-budak. the same mistake will happen continuously..so, janganlah marah-marah sangat (nie nasihat untuk diri sendiri nie)....motivasi yang paling best kat diri sendiri..`MACAMLAH KO BAIK SANGAT MASA KECIK-KECIK DULU...LUPA KE ABAH KEJAR SATU RUMAH SEBAB KO LASTIK MUKA KAK JUMI SAMPAI MENANGIS (getah posmen yang putih tu...hebat ke tak hebat masa ibu kecik dulu-dulu)....hehehehehe. Jom kita sayang anak-anak kita. Mereka adalah cermin kepada diri kita...saya kena ingat selalu yang ini. I would like to share some doa, hopefully it can bring some motivation to all mums and mum to be out there.   
    Until we meet again, Babai

    13 June 2012

    A Story Behind The First Attempt....

    Wallaaaa..percubaan pertama...mmm..kedua ikutkan tapi sebab dibuat pada hari dan ketika yang sama kira first timelah kan. What is your first impression seeing the white pink marbeles cake tu (kenalah puji banyak-banyak sebab homemade cake specially made for my lovely kids, hehehe). First attempt, tak menjadi outer layer tu, part yang paling meruntun jiwa ialah bahagian tepi. Jenuh nau tangan nie nak pusing-pusing. Rasa frustrated sangat, gambar kek macam dalam FB kita tu la.Tak menjadi sangat (frust kat decoration je...cake nya sedapppppppppp...ekekekekeke....motivation untuk diri sendiri) Entah tak tahu apa semangat yang masuk masa kat lab kelmarin. Teringin sangat nak buat kek. Nie mesti penangan gambar-gambar cupcake tiramisu Ida (idaddapur@blogspot.com). Sanggup tu pergi BOXTOWN (yang akhirnya bertemu dengan nenek comel...nie cerita lain dalam FB). Nak ke BOXTWON searah jalan ke rumah tapi ikut laluan yang jauh. Selalu naik bas 15 minit je dari Tenjinkita melalui highway ke rumah. Hari tu sanggup kita ke sana. Bus tiba di perhentian bus paling hampir dengan BOXTOWN tepat pukul 6.55 petang( Perlu jalan kaki 5 minit ke BOXTOWN). Semak jadual seterusnya ke rumah adalah 7.25 petang. Dalam hati, uih sempat ke....(nak seribu daya, tak nak..ok je, balikle apa susah). Apalagi, larilah (nasib baik mengamalkan pemakanan tambahan Halalgel...hahahahaa..iklan sekejap, tak la semput sangat). Terus ambil bakul, troli berlari-lari cari bahan yang tak pernah cari sebelum ini (almaklum first time nak buat cream nie). Ada ala ala gaya satu game kat Malaysia dulu. Dalam kedai tu boleh pilih apa sahaja dalam tempoh masa 5 minit jika tak silap. Cuma bezanya, kali nie TAK FREE okey. ;)zup zap zup zap....nasib baik sempat tiba kat bus stop 7.18 pm (jangan tak caya). Naik bas 7.25, sampai rumah terus sembahyang maghrib. So, tergamak ke nak rasa frust selepas disyaki ada `akachan` dalam perut...heehehee....tetiba teringat dialog ngan nenek comel kat bus stop on the way balik tu. Tak lah, bukan pasal tu sebenarnya, perasaan sayang yang mendalam pada anak-anak yang buat kita nak cuba lagi sekali topping cream tu atas cake. 12 tengahmalam baru selesai. Wallaaaa...akhirnya macam yang kat atas tulah hasilnya. Bagi kita sangat-sangat gembira sebab dapat buat sendiri. Cantik belakang kira janji sedappp, cuma sedikit masam cream tu, terlebih lemon kut. Insya-Allah, ada masa kita masukkan resepinya. Resepi cake dari mak dan cream cheese dari Ida idaddapur@blogsopt.com. Thanks.