Advertisement

4 July 2012

CRISPY BANANA POPIA RECEPIES

Alhamdulillah, hari nie boleh relaks sikit dan berkesempatan menjenguk blog yang terbiar sepi je nie...La nie pun mata dok kecik aje...mengantuk sangat, penat dan sebagainya. Banyak lagi kerja di lab tapi, bagi badan rehat dulu.  Kesian, asyik bekerja di lab sahaja sejak 1-2 minggu ini sehingga sekarang.  Ahad lepas juga masuk lab potong specimen (1 specimen nak 2 jam settle...waaaa...lenguh tangan, badan dan segala2nyalah)...balik malam. Isnin pula ke Hiroshima menghadiri Simposium JCI-KCI dan TCI dan sepatutnya perlu berada di sana sehingga Jumaat ini untuk Conferencenya pula tetapi nasib baik SV yang baik hati bagi chance untuk balik hari Isnin itu juga. Selasa semalamnya pula, masuk lab lagi sekali settlekan sample yang tak habis2 lagi potong hari Ahad tu.  Habis jari-jemari kita yang runcing kecut asyik berendam dalam air berjam-jam lamanya(haaaaa.......orang tak nampak, bolehlah ckp runcing..ok, runcing dari sudut definisi kita ler...hahahahaha)...Ingat tak, orang dulu2 selalu cakap, perempuan berjari runcing ini, mak mertua sayang...mmmm....betul ke?
 
 
Ok, kembali kepada topik, semalam usahakan juga untuk settlekan semua dan prepare dokumen untuk tunjukkan kepada SV result...wahhhh....keluar aje dari bilik SV, senyummmmmmmmmmmmm ajeeeeeeeeeeeee......ngeeeeeeeee. Memanglah ditambah lagi kerja...tapi

I AM SOOOOOOOO HAPPYYYYYY!!

Lalalalala....terbayang-bayang dah nie gulai lemak pucuk ubi, nasi lemak beralaskan daun pisang, KayEppChi, pisang goreng gerai tepi jalan, ABC, ketupat, rendang...lalalalalalal (angan2 je dulu, permission tak mintak lagi pun...tapi memang gembira la lepas jumpa SV semalam...ehem ehem...alhamdulillah).

Di hari dan pagi yang mulia ini saya ingin menyelitkan resepi paling ringkas yang telah disediakan for the kiddos a few days ago...DAM DAM DUM BUNYI MERCUN...lalalalala

CRISPY BANANA POPIA RECEPIES
adopted from my Srikandi Bumi Sakura FB Group

Bahan-bahan
  • Kulit Popia (kat Nihon boleh beli online di Batricom)
  • Pisang yang telah masak ranum dan manis
  • Ok itu aje....hehe
Cara-caranya
  1. Lenyek pisang
  2. Letak di atas lapisan kulit popia 1-2 sudu pisang yang telah dilenyek (bergantung kepada saiz popia pisang yang dikehendaki
  3. Lipat-lipat kulit popia tersebut (jika nak lekatkan letak air pun ok, tapi saya tak letak apa-apa pun, masih elok terbentuk popia itu)
  4. Sedia untuk digoreng.

Tips
  • Sangat enak untuk hidangan buat anak-anak, ranggup diluar dan manis di dalam tetapi masa panas kena berhati-hati, macam kita makan apple pie yang panas tu....apple kat dalam tu kena tiup-tiup dulu. Tapi Hazim sangat suka masa popia nie sejuk, memang banyak dia makan.

Ok, selamat mencuba

Until we meet again, babai



No comments: