Advertisement

10 July 2012

IT IS NOT A DONUTS....


Saje je bagi extra large gambar nie.....hehehehe, untuk kepuasan sendiri sebenarnya. Rasa nak cekau je kat gambar ni tengok gula keemasan tu...perrrghhh, mengusik selera (tapi malas nak buat dah sejak akhir-akhir nie)...macam biasa saya mula buat KUIH KERIA nie di.........hehehe...a ah! you are right!! Nampak nau dulu malas nak masak.  Bukan malas, tapi kemudahan semua dah ada, tunjuk aje..ngeeeeeee. Pernah juga nak cuba kuih muih nie masa di tanahair dulu, tapi entah kenapa, selalu tak menjadi. Kek pun ehem ehem...segan lak nak cerita....mungkin di sini kemudahan itu telah ditarik balik, daya usaha nak buat itu ada. Alhamdulillah. Satu hikmah juga datang ke sini. 

Jika tidak silap ini gambar first attempt saya.  Ada kisahnya juga.....mula-mula saya buat hidangan ini apabila Haziq dan Hazim bawa balik satu plastik besar keledek dari hoikuen (nursery).  Masa tu mereka di Shirohato Hoikuen di Itoshima sebelum berpindah ke Shirohama Hoikuen di Higashi-ku. Banyak aktiviti sepanjang mereka berada di Shirohato Hoikuen.  Salah satunya ialah menanam keledek. Jika tidak silap saya mereka menanam keledak masa musim panas bulan 7 tahun lepas (2011) dan menuai hasil apabila musim hendak bertukar ke musim luruh. Banyak juga di bawa balik keledknya...yelah, hasil dari dua orang.  Ada gambar-gambarnya untuk kenangan tetapi dalam bentuk hardcopy.

Resepi kegemaran yang ingin saya kongsikan di sini ialah KUIH KERIA.  Sebab manis, Haziq dan Hazim memang suka kuih ni. Mmmmm, rasa nak buat la pula hujung minggu ni. Insya-Allah

Bahan-bahan (diubahsuai dari resepi Wan Norizan Hj Abdul Hamid)
  • Keledek ( dibuang kulit, rebus dan dilecek)- mmm, dalam 2-3 biji keledek yang besar
  • Setengah cawan air
  • 5 sudu makan gula pasir
  • Tepung gandum secukupnya
  • Minyak masak untuk menggoreng
 Cara-caranya
  1. Masukkan keledek lecek ke dalam mangkuk. Tambah tepung sedikit demi sedikit sehingga boleh diuli
  2. Ambil sedikit adunan, golek memanjang dan satukan di hujungnya menjadi seperti bulatan berlubang tengah
  3. Panaskan minyak dalam kuali
  4. Goreng adunan (2) sehingga keemasan. Keluarkan
  5. Dalam kuali yang lain, masak gula bersama air hingga likat.  Masukkan kuih (4) dan gaul perlahan dengan api perlahan sehingga gula menjadi serbuk putih. 
  6. Padamkan api.
  7. Sedia untuk hidangan.
Tips,
  • Adunan pada langkah 1, jangan terlalu lembut atau terlalu keras.  Jika lembut, masa gaul dengan air gula likat ia akan pecah. Jika terlalu keras, kuih akan keras di akhirnya.
Selamat mencuba.

Until we meet again, babai.



No comments: