Advertisement

21 July 2012

Ramadhan Al-Mubarak


Ramadhan kembali lagi dan merupakan yang kedua kali buat kami sekeluarga berpuasa di perantauan.  Seperti biasa kami akan bersahur pukul 2.30 pagi dan waktu berbuka di Fukuoka adalah dalam sekitar 7.30 malam.

Bulan Ramadhan adalah bulan ke sembilan dalam kalendar Islam selepas  Muharram, Safar, Rabiulawal dan Rabiulakhir, Jamadilawal dan Jamadilakhir, Rejab, Syaaban dan diikuti dengan bulan Syawal, Zulkaedah dan Zulhijjah selepasnya.Di bulan yang mulia ini, semua umat Islam seluruh dunia akan menjalani ibadah puasa selama 29 atau 30 hari mengikut kaedah yang telah ditetapkan oleh Nabi Muhammad SAW. Rujukan sini.  (mmmmm...baca semula macam buat karangan sekolah rendah dulu-dulu le pula).

Saya tidak pasti dengan rakan-rakan sekalian, tetapi saya pernah mengutarakan soalan kenapa puasa tak cukup 30 hari? Hanya 29 hari? Perasan tak kadang-kadang puasa pada tahun tersebut hanya 29 hari.  Alhamdulillah, dengan izin-Nya,  Allah telah meminjamkan mata untuk saya melihat ayat dalam surah Al-Quran tentang berpuasa 29 hari ini.   Saya lupa surah mana tetapi Insya-Allah jika ketemu lagi saya akan update di sini.

Berbicara tentang puasa, tak banyak kenangan berpuasa masa kecil-kecil dulu untuk dikongsikan di sini, cuma yang terpahat dalam ingatan sehingga ke hari ini bagaimana Cikgu Khadijah (jika tidak silap namanya tetapi wajahnya masih saya ingat sehingga ke hari ini) menanyakan soalan lebih kurang berbunyi begini...

"Betul puasa cukup 30 hari?"

sewaktu nak menyerahkan RM10 kepada saya di atas kejayaan berpuasa penuh pada tahun itu. Masa tu darjah tiga. Sampai la ni terasa..."sampai hati cikgu tak percayakan saya"...tetapi itulah sikap orang dewasa...contohnya..." Abang habis makan bento hari ini?,,,,"betul makan habis?"...."Betul abang dah gosok gigi?", " Betul abang dan basuh tangan?".  Haiyakkkk...taip entry ini baru tersedar!!! I am doing the same thing!!!Kena buat perubahan dan I am sure it is not that easy sebab dah biasa...huhu

Lagi satu kenangan sewaktu balik dari sekolah waktu petang,  berguling-guling (heavy duty guling nih) tepi dapur sebab lapar (hahahaha, maafkan ajelah ya sebab sekolah rendah lagi, darjah berapa makcik tak berapa ingat).  Tapi, mak masa tu, buat dun no aje.  Alaa..berapa jam lagi nak berbuka.  Tapi inilah kenangan yang pasti akan dirasai oleh saya pula sebagai ibu kepada Haziq dan Hazim. And it will start this year...opppsss...a few hours more....

Lagi dua masa kecik-kecik dulu, juadah wajib yang mesti ada atas meja (untuk selera saya le) ialah air bandung...perghhh..menangkap. Dan seingat saya sewaktu kecil, abah tidak pernah mengajar kami ke Pasar Ramadhan.  Beli kuih jiran tetangga jual bawah rumah ya ada....(dulu tinggal di rumah pangsa tingkat dua dari sepuluh tingkat...no rumahnya 4313-17, Flat Lama, Jalan Cendera..........waahhh, kenangan lama).

Mmmm.... Maafkan saya, saya tidak pandai untuk berbicara berkenaan Ramadhan dari sudut yang berat kerana saya bimbang tersilap kata sementelah saya bukanlah ahli dalam bidang ini. Dikesempatan ini saya sekeluarga menyusun 10 jari memohon kemaafan kepada semua sahabat rakan taulan di luar sana di atas kekhilafan kami sekeluarga samada disengajakan atau tidak disengajakan.  Semoga Ramadhan kali ini dapat kita hayati dengan lebih baik dari sebelumnya.

















Salam Ramadhan dari kami sekeluarga di bumi Fukuoka.

 
Until we meet again, babai.

16 July 2012

FUKUOKA aka SINGAPORE BIHUN

Pagi semalam, asalnya nak masak spagetti sebab abang haziq dah request.  Siap dah letak daging cincang beku kat luar peti ais selepas Subuh semalam untuk dinyahbekukan. 

Sambil membongkok-bongkok mencari kat dalam drawer simpanan makanan..." Alaaaaaa, spagetti dah tak ada...dah abis"....mmm, terpandang bihun Jasmin terus ubah plan A ke plan B.  Nasib baik ibu dah keluarkan ayam Subuh tu untuk dikawankan dengan nasi tomato (nie menu tengahari semalam).

Makanya, pagi semalam ibu masak bihun singapore, nasi tomato (masak siap2 pagi tu) dan agar-agar sirap (niatnya nak jamu anak-anak di masjid semalam, tapi tak kesampaian sebab agar-agar lambat mengeras).

Abang Haziq dan Angah Hazim suka bihun Singapore ni. Ok, I let me share this simple menu.

Bahan-bahan
  • Satu bungkus bihun (saya guna jenama Jasmin, sbb dah itu yang dipos oleh adik kat KL)-direndam sehingga lembut
  • Ayam yang dicincang dadu 
  • Carrot yang dipotong pendek memanjang, sayur campur beku (mmmm...yang selalu letak dalam nasi goreng tu) 
  • 6-7 ulas bawang putih (jika besar dalam 4 ulas pun dah cukup)- dikisar dengan air
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak
Cara-caranya
  1. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1/4 cawan)
  2. Masukkan bawang putih kisar. Tambah air sikit agak sesuai dengan minyak
  3. Masukkan ayam, dan  lobak merah dan sayur beku. Biarkan masak seketika dan naik bau.
  4. Masukkan garam. 
  5. Masukkan bihun.
  6. Apabila bihun telah lembut dan sebati dengan semua bahan dalam kuali dan sedap mata memandang. Bolehlah ditutup api.
Tips,
  • Jika hendak pedas, boleh dimasukkan lada hitam samada yang siap sebuk atau lada hitam yang ditumbuk halus.
  • Sekiranya menggunakan daging, biarkan ia lembut dalam kuali, jika air bekurangan boleh tambah.
  • Air jangan terlalu kurang nanti bihun kurang sekata rasanya. Air juga jangan banyak sangat, nanti hilang rasa bawang kisarnya.
  • Ada sesetengah orang menambah cuka dalam masakan ini, terpulang kepada masing-masing. Tetapi saya tidak pernah menggunakan cuka dalam masakan saya. (maksudnya tak pandai guna la tu, ekekeke).
Ok selamat mencuba this simple resepi..Yang penting masak dengan penuh kasih sayang. Insya-Allah, sedap.

Till we meet again. Babai

A visit to blueberry nomura


"Nak pergi Tosu tak?" tanya big boss sekembali dari hantar Abang Haziq ke masjid hari ini.  Sempena kedatangan bulan Ramadhan ini, masjid menjalankan aktiviti buat anak-anak di sini untuk mengenali bulan yang mulia nie. (Setiap anak-anak dibekalkan jadual puasa masing-masing, bagus juga, satu semangat buat Abang Haziq).  Memandangkan puasa di sini lebih 12 jam, nak didik abang berpuasa berperingkat.

Perghhh..bagaikan buah jatuh ke riba..."Haaa, ada sale ke?" (Sudah tentu nakkkkkkkk!!!!)

"Taklah, diarang ajak pergi petik blueberry kat sana, lepas ambil abang kita follow diarang".....

Lima buah kereta bergerak dari masjid ke arah Tosu yang mengambil masa satu jam lebih termasuk sesat 50++ meter...hehehehehe. Nama tempat ini BLUEBERRY NOMURA yang terletak di Kurume (bukan Tosulah big bosss, Tosu jiran sebelah menyebelah aje).  Ladangnya di mata kasar nie tak la terlalu besar.  Fees untuk masuk dewasa Yen 500 dan kanak-kanak sekolah rendah Yen 200 sahaja. Untuk Angah Hazim...FOC aje.  Aktivitinya?.....picking and eating (tapi tak boleh bawa keluar ya).  Makan kat situ juga.

Mmmm, macamana nak kenal kemanisan buah nie..meh makcik ajar...seperti yang dijelaskan oleh petugas di situ....lagi gelap warnanya lagi manis...mmm, tapi yang tinggal yang masam-masam aje...adalah beberapa pokok yang manis....(apalagi makan le puas-puas...500 yen yuran masuk beb!!!! hahahahaha, idak lah...adalah kesopanan dan kesusilaannya) dan seperti yang dijelaskan oleh Aqil-kun kat aunty wawa nie, lagi bawah lagi manis...hehe

Seperti yang semua sedia maklum...blueberry ni dan adik ipar sepupu sepapat dia  (famili berry berry nielah)...adalah ajen antioksida yang sangat baik. Maknanya bagus untuk kesihatan. Lihat sini, dan sini (suka tengok blogger lain tulis mcmanie...nak le cuba gak buat link mcm nie....hehehehe...). Di atas manfaatnya yang sangat bagus menyahkan oksida dalam badan...sebab tu jika tengok status kat FB..." uih sakit oat..nak berry berry"....kaver line sungguh.


Angah Hazim, dek kerana dalam kereta tinton dan dikejutkan dengan paksa rela, mood agak kurang. Makanya, gambar pun agak kurang le angah. .  Dengan cuaca yang panas sekarang nie, jenuh gak nak berdukung aje. Tapi nasib baik segera recharge...dapatlah shoot satu dua gambar.


Sebelum balik, sempat juga kami semua relaks di sudut rehat yang menarik sambil menikmati ABC blueberry.  Harganya Yen 350...lebih kurang anggapan tiga ringgit lima puluh sen...tapi jangan convert ke RM yang sebenar ya.....jika tak ia akan menjadi hampir RM 12!! Blueberry Nomura ini di buka pukul 9.00 pagi dan di tutup pada pukul 5.00 petang...dan group kami yang terakhir keluar...hehehehe.

Dan selesai entry ini, kedua-dua hero telah lena diulit mimpi...penat la tu.

Until we meet again...babai.

Pembetulan: Entry ini ditaip pada 15hb Julai tetapi dipost ke blog pada 16 Julai. Harap maklum.


10 July 2012

IT IS NOT A DONUTS....


Saje je bagi extra large gambar nie.....hehehehe, untuk kepuasan sendiri sebenarnya. Rasa nak cekau je kat gambar ni tengok gula keemasan tu...perrrghhh, mengusik selera (tapi malas nak buat dah sejak akhir-akhir nie)...macam biasa saya mula buat KUIH KERIA nie di.........hehehe...a ah! you are right!! Nampak nau dulu malas nak masak.  Bukan malas, tapi kemudahan semua dah ada, tunjuk aje..ngeeeeeee. Pernah juga nak cuba kuih muih nie masa di tanahair dulu, tapi entah kenapa, selalu tak menjadi. Kek pun ehem ehem...segan lak nak cerita....mungkin di sini kemudahan itu telah ditarik balik, daya usaha nak buat itu ada. Alhamdulillah. Satu hikmah juga datang ke sini. 

Jika tidak silap ini gambar first attempt saya.  Ada kisahnya juga.....mula-mula saya buat hidangan ini apabila Haziq dan Hazim bawa balik satu plastik besar keledek dari hoikuen (nursery).  Masa tu mereka di Shirohato Hoikuen di Itoshima sebelum berpindah ke Shirohama Hoikuen di Higashi-ku. Banyak aktiviti sepanjang mereka berada di Shirohato Hoikuen.  Salah satunya ialah menanam keledek. Jika tidak silap saya mereka menanam keledak masa musim panas bulan 7 tahun lepas (2011) dan menuai hasil apabila musim hendak bertukar ke musim luruh. Banyak juga di bawa balik keledknya...yelah, hasil dari dua orang.  Ada gambar-gambarnya untuk kenangan tetapi dalam bentuk hardcopy.

Resepi kegemaran yang ingin saya kongsikan di sini ialah KUIH KERIA.  Sebab manis, Haziq dan Hazim memang suka kuih ni. Mmmmm, rasa nak buat la pula hujung minggu ni. Insya-Allah

Bahan-bahan (diubahsuai dari resepi Wan Norizan Hj Abdul Hamid)
  • Keledek ( dibuang kulit, rebus dan dilecek)- mmm, dalam 2-3 biji keledek yang besar
  • Setengah cawan air
  • 5 sudu makan gula pasir
  • Tepung gandum secukupnya
  • Minyak masak untuk menggoreng
 Cara-caranya
  1. Masukkan keledek lecek ke dalam mangkuk. Tambah tepung sedikit demi sedikit sehingga boleh diuli
  2. Ambil sedikit adunan, golek memanjang dan satukan di hujungnya menjadi seperti bulatan berlubang tengah
  3. Panaskan minyak dalam kuali
  4. Goreng adunan (2) sehingga keemasan. Keluarkan
  5. Dalam kuali yang lain, masak gula bersama air hingga likat.  Masukkan kuih (4) dan gaul perlahan dengan api perlahan sehingga gula menjadi serbuk putih. 
  6. Padamkan api.
  7. Sedia untuk hidangan.
Tips,
  • Adunan pada langkah 1, jangan terlalu lembut atau terlalu keras.  Jika lembut, masa gaul dengan air gula likat ia akan pecah. Jika terlalu keras, kuih akan keras di akhirnya.
Selamat mencuba.

Until we meet again, babai.



MELAKA IN FUKUOKA

KUIH BUAH MELAKA!!!Saya rasa semuaaaa orang suka akannya (hehehe, bahasa buku). Ingat lagi, masa muda2 dulu time sekolah selalu kawan cakap saya suka guna bahasa buku..entahlah, macam biasa aje rasanya cakap hari-hari...(pssstttt....sebab nie le juga mengakibatkan keperasanan nak jadi pembaca berita...hahahahahaha).  At least angan-angan tu ada tau. Termakbul juga sipi-sipi masa jadi DJ kat sekolah dulu. (tapi jadi DJ sekejap aje..sebab aspura jeles aspuri ada DJ bahasa buku ni...hahahhaa, jangan mare ya kawan-kawan STTJ, gurau senda di hari penghujung usia belia ini). 
First time buat hidangan nie masa kat sini le..(semua bermula di sinikan...masak tu masak ni semua di sini, makanya semua post saya pasal makanan lepas nie, ketahuilah bahawa ia bermula dari sini...'MULANYA DI SINI'....tetiba teringat lagu kumpulan Freedom..ingat lagi?).

Anak-anak saya gemarkan kuih buah melaka nie. Mungkin sebab manis. Penyediaannya juga mudah dan menjimatkan masa berbanding nak buat kuih lain (menurut pendapat saya) Tapi apa2 pun tak boleh menandingi kecepatan masa membuat  popia pisang rangup.

Di sini saya ingin kongsikan salah satu hidangan kegemaran anak-anak saya.  Tapi jika tinggal di nihon ini, saya pesan tepung pulut dari Malaysia sebab tak tahu nak cari kat sini.  Mungkin tepung mochi boleh digunakan. Nak cuba juga satu hari nanti.

Bahan-bahan
  • 1 bungkus tepung pulut
  • 1 cawan tepung gandum (sesetengah orang tidak letak tepung gandum)
  • 1 sudu garam
  • 1/2 sudu teh pewarna hijau
  • 2 helai daun pandan (saya tak pernah letak)
  • Air secukupnya
  • Gula melaka
  • 1 biji kelapa parut (di nihon guna kelapa parut kering sahaja yang dikisar halus)
Cara-caranya
  1. Campurkan kesemua tepung dengan air, pewarna dan garam sehingga menjad dih
  2. Gentelkan doh sebesar biji guli dan isikan gula melaka di tengah-tengahnya, bentukkan bebola
  3. Jerang air dalam periuk dan letak daun pandan 
  4. Masukkan bebola doh tadi ke dalam periuk jerangan air yang mendidih.  Bebola akan timbul apabila masak.
  5. Angkat dan salutkan dengan kelapa parut
Tips,
  • Doh jangan terlalu lembik. Pastikan ia tidak melekat di tangan atau bekas uli dan mudah untuk dibentuk bebola. 

Selamat mencuba

Till we meet again, babai