Advertisement

16 July 2012

A visit to blueberry nomura


"Nak pergi Tosu tak?" tanya big boss sekembali dari hantar Abang Haziq ke masjid hari ini.  Sempena kedatangan bulan Ramadhan ini, masjid menjalankan aktiviti buat anak-anak di sini untuk mengenali bulan yang mulia nie. (Setiap anak-anak dibekalkan jadual puasa masing-masing, bagus juga, satu semangat buat Abang Haziq).  Memandangkan puasa di sini lebih 12 jam, nak didik abang berpuasa berperingkat.

Perghhh..bagaikan buah jatuh ke riba..."Haaa, ada sale ke?" (Sudah tentu nakkkkkkkk!!!!)

"Taklah, diarang ajak pergi petik blueberry kat sana, lepas ambil abang kita follow diarang".....

Lima buah kereta bergerak dari masjid ke arah Tosu yang mengambil masa satu jam lebih termasuk sesat 50++ meter...hehehehehe. Nama tempat ini BLUEBERRY NOMURA yang terletak di Kurume (bukan Tosulah big bosss, Tosu jiran sebelah menyebelah aje).  Ladangnya di mata kasar nie tak la terlalu besar.  Fees untuk masuk dewasa Yen 500 dan kanak-kanak sekolah rendah Yen 200 sahaja. Untuk Angah Hazim...FOC aje.  Aktivitinya?.....picking and eating (tapi tak boleh bawa keluar ya).  Makan kat situ juga.

Mmmm, macamana nak kenal kemanisan buah nie..meh makcik ajar...seperti yang dijelaskan oleh petugas di situ....lagi gelap warnanya lagi manis...mmm, tapi yang tinggal yang masam-masam aje...adalah beberapa pokok yang manis....(apalagi makan le puas-puas...500 yen yuran masuk beb!!!! hahahahaha, idak lah...adalah kesopanan dan kesusilaannya) dan seperti yang dijelaskan oleh Aqil-kun kat aunty wawa nie, lagi bawah lagi manis...hehe

Seperti yang semua sedia maklum...blueberry ni dan adik ipar sepupu sepapat dia  (famili berry berry nielah)...adalah ajen antioksida yang sangat baik. Maknanya bagus untuk kesihatan. Lihat sini, dan sini (suka tengok blogger lain tulis mcmanie...nak le cuba gak buat link mcm nie....hehehehe...). Di atas manfaatnya yang sangat bagus menyahkan oksida dalam badan...sebab tu jika tengok status kat FB..." uih sakit oat..nak berry berry"....kaver line sungguh.


Angah Hazim, dek kerana dalam kereta tinton dan dikejutkan dengan paksa rela, mood agak kurang. Makanya, gambar pun agak kurang le angah. .  Dengan cuaca yang panas sekarang nie, jenuh gak nak berdukung aje. Tapi nasib baik segera recharge...dapatlah shoot satu dua gambar.


Sebelum balik, sempat juga kami semua relaks di sudut rehat yang menarik sambil menikmati ABC blueberry.  Harganya Yen 350...lebih kurang anggapan tiga ringgit lima puluh sen...tapi jangan convert ke RM yang sebenar ya.....jika tak ia akan menjadi hampir RM 12!! Blueberry Nomura ini di buka pukul 9.00 pagi dan di tutup pada pukul 5.00 petang...dan group kami yang terakhir keluar...hehehehe.

Dan selesai entry ini, kedua-dua hero telah lena diulit mimpi...penat la tu.

Until we meet again...babai.

Pembetulan: Entry ini ditaip pada 15hb Julai tetapi dipost ke blog pada 16 Julai. Harap maklum.


10 July 2012

IT IS NOT A DONUTS....


Saje je bagi extra large gambar nie.....hehehehe, untuk kepuasan sendiri sebenarnya. Rasa nak cekau je kat gambar ni tengok gula keemasan tu...perrrghhh, mengusik selera (tapi malas nak buat dah sejak akhir-akhir nie)...macam biasa saya mula buat KUIH KERIA nie di.........hehehe...a ah! you are right!! Nampak nau dulu malas nak masak.  Bukan malas, tapi kemudahan semua dah ada, tunjuk aje..ngeeeeeee. Pernah juga nak cuba kuih muih nie masa di tanahair dulu, tapi entah kenapa, selalu tak menjadi. Kek pun ehem ehem...segan lak nak cerita....mungkin di sini kemudahan itu telah ditarik balik, daya usaha nak buat itu ada. Alhamdulillah. Satu hikmah juga datang ke sini. 

Jika tidak silap ini gambar first attempt saya.  Ada kisahnya juga.....mula-mula saya buat hidangan ini apabila Haziq dan Hazim bawa balik satu plastik besar keledek dari hoikuen (nursery).  Masa tu mereka di Shirohato Hoikuen di Itoshima sebelum berpindah ke Shirohama Hoikuen di Higashi-ku. Banyak aktiviti sepanjang mereka berada di Shirohato Hoikuen.  Salah satunya ialah menanam keledek. Jika tidak silap saya mereka menanam keledak masa musim panas bulan 7 tahun lepas (2011) dan menuai hasil apabila musim hendak bertukar ke musim luruh. Banyak juga di bawa balik keledknya...yelah, hasil dari dua orang.  Ada gambar-gambarnya untuk kenangan tetapi dalam bentuk hardcopy.

Resepi kegemaran yang ingin saya kongsikan di sini ialah KUIH KERIA.  Sebab manis, Haziq dan Hazim memang suka kuih ni. Mmmmm, rasa nak buat la pula hujung minggu ni. Insya-Allah

Bahan-bahan (diubahsuai dari resepi Wan Norizan Hj Abdul Hamid)
  • Keledek ( dibuang kulit, rebus dan dilecek)- mmm, dalam 2-3 biji keledek yang besar
  • Setengah cawan air
  • 5 sudu makan gula pasir
  • Tepung gandum secukupnya
  • Minyak masak untuk menggoreng
 Cara-caranya
  1. Masukkan keledek lecek ke dalam mangkuk. Tambah tepung sedikit demi sedikit sehingga boleh diuli
  2. Ambil sedikit adunan, golek memanjang dan satukan di hujungnya menjadi seperti bulatan berlubang tengah
  3. Panaskan minyak dalam kuali
  4. Goreng adunan (2) sehingga keemasan. Keluarkan
  5. Dalam kuali yang lain, masak gula bersama air hingga likat.  Masukkan kuih (4) dan gaul perlahan dengan api perlahan sehingga gula menjadi serbuk putih. 
  6. Padamkan api.
  7. Sedia untuk hidangan.
Tips,
  • Adunan pada langkah 1, jangan terlalu lembut atau terlalu keras.  Jika lembut, masa gaul dengan air gula likat ia akan pecah. Jika terlalu keras, kuih akan keras di akhirnya.
Selamat mencuba.

Until we meet again, babai.



MELAKA IN FUKUOKA

KUIH BUAH MELAKA!!!Saya rasa semuaaaa orang suka akannya (hehehe, bahasa buku). Ingat lagi, masa muda2 dulu time sekolah selalu kawan cakap saya suka guna bahasa buku..entahlah, macam biasa aje rasanya cakap hari-hari...(pssstttt....sebab nie le juga mengakibatkan keperasanan nak jadi pembaca berita...hahahahahaha).  At least angan-angan tu ada tau. Termakbul juga sipi-sipi masa jadi DJ kat sekolah dulu. (tapi jadi DJ sekejap aje..sebab aspura jeles aspuri ada DJ bahasa buku ni...hahahhaa, jangan mare ya kawan-kawan STTJ, gurau senda di hari penghujung usia belia ini). 
First time buat hidangan nie masa kat sini le..(semua bermula di sinikan...masak tu masak ni semua di sini, makanya semua post saya pasal makanan lepas nie, ketahuilah bahawa ia bermula dari sini...'MULANYA DI SINI'....tetiba teringat lagu kumpulan Freedom..ingat lagi?).

Anak-anak saya gemarkan kuih buah melaka nie. Mungkin sebab manis. Penyediaannya juga mudah dan menjimatkan masa berbanding nak buat kuih lain (menurut pendapat saya) Tapi apa2 pun tak boleh menandingi kecepatan masa membuat  popia pisang rangup.

Di sini saya ingin kongsikan salah satu hidangan kegemaran anak-anak saya.  Tapi jika tinggal di nihon ini, saya pesan tepung pulut dari Malaysia sebab tak tahu nak cari kat sini.  Mungkin tepung mochi boleh digunakan. Nak cuba juga satu hari nanti.

Bahan-bahan
  • 1 bungkus tepung pulut
  • 1 cawan tepung gandum (sesetengah orang tidak letak tepung gandum)
  • 1 sudu garam
  • 1/2 sudu teh pewarna hijau
  • 2 helai daun pandan (saya tak pernah letak)
  • Air secukupnya
  • Gula melaka
  • 1 biji kelapa parut (di nihon guna kelapa parut kering sahaja yang dikisar halus)
Cara-caranya
  1. Campurkan kesemua tepung dengan air, pewarna dan garam sehingga menjad dih
  2. Gentelkan doh sebesar biji guli dan isikan gula melaka di tengah-tengahnya, bentukkan bebola
  3. Jerang air dalam periuk dan letak daun pandan 
  4. Masukkan bebola doh tadi ke dalam periuk jerangan air yang mendidih.  Bebola akan timbul apabila masak.
  5. Angkat dan salutkan dengan kelapa parut
Tips,
  • Doh jangan terlalu lembik. Pastikan ia tidak melekat di tangan atau bekas uli dan mudah untuk dibentuk bebola. 

Selamat mencuba

Till we meet again, babai

4 July 2012

A Trip to Hiroshima

Last Monday I was at Hiroshima attending the Japan Concrete Institute (JCI) http://www.jci-net.or.jp/index-e.shtml Symposium with a friend from Makassar Indonesia, Rita.  A collaboration Symposium with Korea Concrete Institute and Taiwan Concrete Institute.  Many researchers and Professors from these three country came to present their current research findings and I was so impressed on their up-to-date research work.  Some of the presentation that chase away my sleepy mood (hehehehe...it was due to lack of sleeping time tau..bukan sebab boring ) was about the `Self- Repairing/Healing Mortar` presented by a Professor from World Class Ranking Tokyo University, The Coupling Beam`, The UpTake of CO2 and Nano Materials by a young energetic Assistant Professor from Korea.



It was my first trip by Shinkansen ( the high speed rail in Japan).  It took about an hour from Hakata Station in Fukuoka to Hiroshima Station. Yupp...memang berdesuuuuppp.....hahahahaha.....laju  270km/h. Dup dap dup dap je dalam hati.  Hiroshima is located at the south part of Honshu Island and Shinkansen pass through the underground tunnel constructed below the sea. Masa dalam terowong..bergegar2 `bullet`nie. At each stop, the announcement is in dual language; Japanese and English but on my way back to Fukuoka I am not dare to `have a nice sleep` in the Shinkansen bimbang terlepas Fukuoka....as I am travelling alone.

http://english.jr-central.co.jp/shinkansen/index.html







There are three categories of Shinkansen; Nozomi, Hikari and Kodama. The difference? TIME.

Example: From Fukuoka to Hiroshima by Nozomi took about 1 hour trip. For the same destination using Hikari will take more than 1 hour, maybe 2h, and definitely the price will be different.



I choose Nozomi type (almaklum le boleh claim kan, hehe) and there are two coaches categories; (1) with reservation and (2) non-reservation.  With reservation meaning you are purchasing the ticket with seat number but for non-reservation...jeng jeng jeng.....if full, (as was told) you might stand up for the rest of the journey unless there is passenger get off at any station. But so far as an unqualified observer (boring nau menunggu sebab dok takut sangat tersesat, mai eki (stesen) awal sangat dari masa tiket), I have seen no passenger standing in the shinkasen.

I arrived safely at Hiroshima around 8.30 am and took another local train to Symposium venue.  Along the way in the electrical train, I looked around and compared it with Fukuoka, having a chat with my friend until I realized.....

`Oh my, I am here now, over 60 years ago where the first atomic bomb was dropped by US army in World War II`

This is the place and I can feel the sad emotion for a few minutes.  How was the situation after the bombing? How Japanese government and citizen built their strength and survive from this attacks? What was their feeling towards US during that day until now? I will not forget what had happened in Tanah Melayu but killing people by atomic bomb was a heartless action.

But from this history, as Islam I always believe THERE IS WISDOM BEHIND THIS.  Japan had moved forward, after 16  years from the attack, they hosted the Olympic Games in Tokyo in 1964 and won 361 medal. In the same year, Shinkansen was introduced to the world and all these events took part to let the world know that they have recovered and ready to be on the track.

And now, Japan is one of the economic leader in Asia.

Mmmm...emotional plak sekejap....well, my english might bring headache to an english expert. Truly say, I am not good in English, verbally or writing because my mother tongue is Malay L.  I am learning to be good and better in English.  Saya budak baru belajar cikgu...hehe
Anyhow, the pening part of this post are......it started with the symposium, and then shinkansen and end up with non-related topic with the post title....hahahahahaahaha......my mata sudah mengantuk tahap keluar ayaq mata dah nie.

Ok, have a nice day ahead
Till we meet again, babai

CRISPY BANANA POPIA RECEPIES

Alhamdulillah, hari nie boleh relaks sikit dan berkesempatan menjenguk blog yang terbiar sepi je nie...La nie pun mata dok kecik aje...mengantuk sangat, penat dan sebagainya. Banyak lagi kerja di lab tapi, bagi badan rehat dulu.  Kesian, asyik bekerja di lab sahaja sejak 1-2 minggu ini sehingga sekarang.  Ahad lepas juga masuk lab potong specimen (1 specimen nak 2 jam settle...waaaa...lenguh tangan, badan dan segala2nyalah)...balik malam. Isnin pula ke Hiroshima menghadiri Simposium JCI-KCI dan TCI dan sepatutnya perlu berada di sana sehingga Jumaat ini untuk Conferencenya pula tetapi nasib baik SV yang baik hati bagi chance untuk balik hari Isnin itu juga. Selasa semalamnya pula, masuk lab lagi sekali settlekan sample yang tak habis2 lagi potong hari Ahad tu.  Habis jari-jemari kita yang runcing kecut asyik berendam dalam air berjam-jam lamanya(haaaaa.......orang tak nampak, bolehlah ckp runcing..ok, runcing dari sudut definisi kita ler...hahahahaha)...Ingat tak, orang dulu2 selalu cakap, perempuan berjari runcing ini, mak mertua sayang...mmmm....betul ke?
 
 
Ok, kembali kepada topik, semalam usahakan juga untuk settlekan semua dan prepare dokumen untuk tunjukkan kepada SV result...wahhhh....keluar aje dari bilik SV, senyummmmmmmmmmmmm ajeeeeeeeeeeeee......ngeeeeeeeee. Memanglah ditambah lagi kerja...tapi

I AM SOOOOOOOO HAPPYYYYYY!!

Lalalalala....terbayang-bayang dah nie gulai lemak pucuk ubi, nasi lemak beralaskan daun pisang, KayEppChi, pisang goreng gerai tepi jalan, ABC, ketupat, rendang...lalalalalalal (angan2 je dulu, permission tak mintak lagi pun...tapi memang gembira la lepas jumpa SV semalam...ehem ehem...alhamdulillah).

Di hari dan pagi yang mulia ini saya ingin menyelitkan resepi paling ringkas yang telah disediakan for the kiddos a few days ago...DAM DAM DUM BUNYI MERCUN...lalalalala

CRISPY BANANA POPIA RECEPIES
adopted from my Srikandi Bumi Sakura FB Group

Bahan-bahan
  • Kulit Popia (kat Nihon boleh beli online di Batricom)
  • Pisang yang telah masak ranum dan manis
  • Ok itu aje....hehe
Cara-caranya
  1. Lenyek pisang
  2. Letak di atas lapisan kulit popia 1-2 sudu pisang yang telah dilenyek (bergantung kepada saiz popia pisang yang dikehendaki
  3. Lipat-lipat kulit popia tersebut (jika nak lekatkan letak air pun ok, tapi saya tak letak apa-apa pun, masih elok terbentuk popia itu)
  4. Sedia untuk digoreng.

Tips
  • Sangat enak untuk hidangan buat anak-anak, ranggup diluar dan manis di dalam tetapi masa panas kena berhati-hati, macam kita makan apple pie yang panas tu....apple kat dalam tu kena tiup-tiup dulu. Tapi Hazim sangat suka masa popia nie sejuk, memang banyak dia makan.

Ok, selamat mencuba

Until we meet again, babai