Advertisement

15 November 2012

APAM PISANG KUKUS MESRA CHEF

Apam pisang kukus nie senang sahaja untuk disediakan dan bahan-bahannya juga mudah untuk diperolehi di mana sahaja. Resepi ini dikongsi oleh ahli group FB SRIKANDI DIBUMI SAKURA. Dah lamaaa dah salin tetapi baru2 nie aje nak senseng tangan mencuba. Kali pertama cuba .......M. A. S. I. N...wkakakakakaka.....tapi telan le juga...nasib buat satu bekas aje...kali kedua....walllaaaa...yummy...lazat berkrim disukai anak2...hahahahah....sape lagi nak puji kan..diri sendiri la....;)
Bahan-bahannya
1.1 cawan pisang yang dilenyek lumat (kali kedua buat tak ikut dah..letak lebih)
2.Gula satu cawan (saya buat 3/4 cawan dah cukup manis)
3.Susu sejat 1 cawan
4.Tepung 2 cawan
5.Soda bikarbonat....dalam 1/4 sudu besar saya guna
6.Garam (haaaa, yang nie kali kedua saya tak letak..ikut saranan 1-2 sudu kecil)
7.Kismis (yang ini juga saya tidak letak)
Cara-caranya
1.Campurkan semua bahan di atas dan gaul sebati. Tiada petua sape nak masuk dulu.
2.Perap selama 2 jam.
3.Kemudian kukus selama 45min-1 jam atau sehingga keperangan.
4.Siap dan boleh dimakan ketika sejuk.
Mudahkan dan tidak mengganggu kerja seharian kita. Masa dok perap ngan kukus tu, boleh layan telenovela, lipat baju, jemur kain dan macam2 lagi. Relaks je masak apam pisang kukus nie. Nota: Jangan lupa ya untuk guna saiz cawan yang sama untuk semua sukatan :) Ok until we meet again. Nak prepare mix design lagi.... Babai

No comments: