Ayam masak hitam tomato |
Bahan-bahan
- 1.5kg ayam (dibersihkan, dipotong dan digoreng menggunakan garam dan kunyit)
- 2 labu bawang besar*
- 4 ulas bawang putih* * dikisar halus
- 1 1/2 inci halia*
- 1/2 inci lengkuas*
- 2 sudu besar cili kering kisar (jika tak nak pedas kurang, dan sebaliknya)
- 3 sudu besar sos tiram
- 1 cawan tomato puree + 3sudu besar sos tomato
- 1/2 cawan kicap pekat manis
- 1/2 sudu kecil serbuk lada putih
- Minyak untuk menumis
- Garam secukup rasa
- 1 labu bawang besar dipotong bulat nipis**
- 6 helai daun limau purut dihiris halus**
- 2 biji tomato segar (dipotong dadu)**
- 2 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 4 kuntum bunga cengkih
- 1/2 inci hali dihiris halus
- 3 ulas bawang putih dihiris halus
- 1/2 labu bawang besar dihiris halus
- Panaskan minyak dalam kuali
- Tumis bahan menumis sehingga naik bau
- Masukkan bahan kisar dan gaul rata dengan minyak, biar seketika sehingga naik bau
- Masukkan cili kering kisar di satu sudut kuali
- Masukkan sos tiram di satu sudut lain kuali.
- Biar seketika dalam 1-2 minit, kemudian gaul rata dan masukkan tomato puree, sos tomato, kicap pekat, lada putih dan garam secukup raya.
- Biarkan ia masak seketika sambil menikmati keenakan bau di dapur anda...hehe
- Masukkan ayam yang telah digoreng, gaul rata.
- Masukkan bahan-bahan bertanda ** , gaul rata dan biarkan ia masak seketika
- Ok, dah siap.
Tips,
- Jika hendak kuah, boleh ditambah air ke dalam masakan. Adjust kepekatan mengikut selesa. Tetapi saya lebihkan tomato puree untuk kuah dan hanya sedikit air. Baru pekat.
Ok, selamat mencuba
Until we meet again, babai.
No comments:
Post a Comment