Advertisement

26 June 2012

TOMYAM RECEPIES WITHOUT PES



Sudah lama rasanya tak jenguk blog nie (bukan rasa2, memang dah lama punnn..ingatkan dah give up ke apa...ekekekeekek). Sejak dua menjak nie agak sibuk di lab almaklum la dah merancang-rancang hendak balik ke kampung halaman walapun pun SV tak bagi green light lagi...hehehehe...yang penting angan-angan tu ada...bak kata orang, jika hendak membuat jurnal, bermula dengan angan-angan dulu, Insya-Allah, usaha ke arah itu akan ada. Dalam kes saya nie...usaha beli tiket dah ada...tinggal usaha nak ketuk pintu SV aje yang meruntun kalbu. Sebab itu dengan semangat dan usaha yang digigihkan, bertungkus lumus dok uli mortar kat lab dan polish sampel untuk (syyyy...tak boleh cerita, research itukan rahsia.....syyy)..hahahaha, padahal tak tahu nak sebut apa kat sini....kaver, kaver. Doakan saya berjaya mencapai result yang ingin dicapai dan akan dapat mengetuk pintu SV dengan gembira dan kembang kempis riang ria untuk mohon cuti.

Saya dah lama mencari resepi Tom Yam tanpa menggunakan pes TomYam yang sedia ada di pasaran. Memang mencari, kat MyResepi pun tak ada. Alhamdulillah, rezeki saya ditemukan melalui fesbuk dengan seorang rakan sekolah, Feeda yang telah terputus hubungan hampir 17 tahun (hahahahaa, siap ambil kalkulator tu nak kira 35-18=17). betul ke formula nie...ari tu jenuh teknician nak terangkan kepada saya a simple maths calculation...apa la....ok berbalik kepada Feeda, dalam banyak2 post beliau di FB saya tertarik dengan status masakan tomyam beliau tanpa menggunakan pes. Masa tu malu nak tanya..yelah kan, 17 tahun tu beb....malu-malulah dulu, bila dah.....mmm...ambik....

`Feeda, ari tu ko ada post resepi tomyamkan...bagi aku resepi boleh`

...dah tak ada nak tanya anak berapa, duduk mana, buat apa dan lain-lain lagi dah...(nak kena ambil kursus komunikasi macam ni). Di sini saya ingin kongsikan resepi tomyam yang dicuba semalam. Senang masak tomyam nie,..senang maksud saya TWO in ONE...semalam saya sediakan tomyam dengan nasi dan mee...hahahahaha...ibu mithali la katakan...mee tomyam untuk sarapan, nasi tomyam tu untuk malam...hahahahaha...tu senang maksud saya. Ok, ini resepinya, thanks tu Feeda

Bahan-bahan
  • 5 biji bawang merah (saya guna 1/4 bawang besar sebab Jepun tak ada bawang merah) - dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih - dihiris halus
  • Halia (sebesar ibu jari - diketuk)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • Cili padi ikut citarasa kepedasan (saya tak letak sebab nak makan dengan anak-anak)
  • Tomato (saya ambil tomato yang besar dan potong dadu besar2)
  • Perahan limau purut (saya guna perahan lemon)
  • Daun limau purut
  • Minyak untuk menumis (2-3 sudu besar)
  • Air
  • Garam secukup rasa
  • Ayam, daging, sotong, udang dan apa sahaja mengikut kegemaran masing-masing (saya guna ayam yang dipotong kecil-kecil, tauhu goreng, bebola batang udang)
Cara-cara
  1. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang merah, putih halia sehingga naik bau
  2. Masukkan serai...biar seketika dalam 2-3 minit
  3. Masukkan sedikit air (dalam 1 -2 cawan)
  4. Apabila air telah mendidih, masukkan ayam untuk dapatkan pes ayam
  5. Kemudian tambah air sehingga aras yang dikehendaki, biarkan mendidih
  6. Masukkan daging, udang, sotong etc (dalam kes saya tauhu goreng dan bebola udang)
  7. Masukkan tomato, teruskan ia mendidih dengan api yang sedehana kecil
  8. Masukkan perahan limau, cili dan daun limau purut
  9. Oppss..lupa, jangan lupa letak garam ikut citarasa masing-masing ya.

Tips
  • Boleh asingkan dahulu untuk hidangan anak-anak sebelum kita masukkan cili untuk hidangan dewasa.
  • Tomyam ini bak kata Feedam tomato merupakan bahan paling utama dan saya sangat setuju setelah mencubanya.
  • Perahan limau dan daun limau purut hendaklah dimasukkan diperingkat akhir sekali.

Ok, selamat mencuba

Until we meet again, babai.


20 June 2012

SIMPLY DEEPLY FRIED SEQUIDO

Kredit to Jom makan-makan di Terengganu blog

MasterChef Selebriti Malaysia habis 3 episod saya tengok kelmarin in one shot.    Seronok tengok rancangan masak memasak, dekorasi Eric, dan apa2 la pasal household ngan tekak...terhibur sangat-sangat (cerita gosip pun suuukeeeeeeeee).

Masa dok curi2 tengok Master Chef Selebriti Malaysia kat lab ari tu (ayik panjang leher je setiap kali ada pergerakan atau bunyi kat pintu...hahahaha....orang bersalah)  Ingat lagi hari tu sibuk berfesbuk, tetiba SV datang, perrrghhh, kelam kabut nak tukar window...SV perasan beb, tapi dia yang cakap gomenne gomenne (maaf, maaf: nie yang buat diri lagi rasa bersalah) .....Ok sambuang balik...MASA DOK CURI2 TENGOK MASTERCHEF SELEBRITI MALAYSIA KAT LAB ARI TU....telinga tertangkap dengan komen dari juri tentang pisang goreng Louisa Chong.  Pisang goreng yang paling sedap komen juri....Oleh kerana tengok siaran ulangan, boleh le saya rewind, forward, rewind, forward...hehehe. Okay, idea dah ada.

Tak ada apa benda pun, nie cerita nak masak apa ngan sotong dalam peti ais tu, dah 2 hari pikir nak masak apa...yang boleh masak sekali  dan boleh makan dengan anak-anak.  Sebelum nie buat selalu tak berjaya sebab tepung ngan sotong tiada bonding chemistry.  Nasib baik mengisi masa lapang kat lab sekejap nengok MCSM tu kelmarin...dapat gak berbakti dengan jayanya kat famili. Jadi pagi semalam saya buat sotong goreng tepung yang sangat ringkas tapi rangup....saya kongsi kat sini ya (huhu, chef yang otai-otai tutup mata tau).

Bahan-Bahan
  • Sotong yang telah dibersihkan dan dipotong
  • Tepung gandum
  • Tepung beras
  • Garam secukup rasa
  • Air
  • Serbuk kunyit (jika nak kekuningan sikit)
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya (yang paling cepat)
  1. Letak sotong dalam mangkuk
  2. Masukkan tepung gandum (mmmm...cukup untuk semua sotong)
  3. Masukkan tepung beras (mmm...masukkan aje..asalkan tak lebih dari tepung gandum, atau letak je setengah dari kuantiti tepung gandum)
  4. Masukkan garam secukup rasa
  5. secubit serbuk kunyit
  6. Akhir sekali masukkan air (jangan terlalu kering dan jangan terlalu lembik, agak2 mcm nak buat goreng pisang)
  7. Okay dah boleh goreng dengan gembiranya.

Tips,
  • Berhati-hati ya ketika menggoreng sebab sotong suka meletup2 dalam kuali. Ada kuali berpenutup sangat2 best.

Balik dari lab semalam, Abang Haziq kata,
         ``Ibu, ibu masak apa tadi tu...(dia lupa perkataan sotong, 
           adusss... jenuhlah balik Malaysia nanti)`

Saya jawab sotong goreng.  Uiihhh, seronoknyerrrr dengar dia kata...
         `` Sedappp, Abang Haziq suka``  

(Bagi seorang ibu, anak-anak puji masakkan adalah sesuatu yang amat menggembirakan). Makanya, sebab kembang tak kempis-kempis lagi, hari ini ibu masak le pula goreng pisang dengan resepi yang sama...Mmmmmm..sedaaaapppnyaaa....(hehehehehe, perasan...tapi memang betuuuul). 


Ok, until we meet again. Babai.
         

    18 June 2012

    THE RED RIDING TOMATO RICE WITH KASIH CHILL FRIED CHICKEN





    Saya amat gemar menu nasi tomato lebih-lebih lagi jika digandingkan dengan ayam goreng masak merah. Perghhh..menangkap. Masakan saya tidak seberapa jika hendak dibandingkan dengan chef-chef blogger yang otai. Sekadar hendak berkongsi rutin masakan harian saya sekeluarga.


    A. Nasi Tomato

    Bahan-bahan
    • Beras (tak kisah beras biasa atau beras basmathi - 3-4 pot) 
    • Bunga lawang (4-5 biji)*
    • Bunga Cengkih (4-5 biji)*
    • Cinnamon (1 batang)*
    • Bawang besar (1/4) dikisar/tumbuk bersama halia (sebesar ibu jari pun ok atau lebih kecil)*
    • Mentega (1-2 sudu besar)
    • Susu sejat (setengah tin, tapi kadang-kadang saya masukkan aje setin, the more the merrier, hehe)
    • Tomato (1-2 biji di potong dadu)
    • Sos tomato (untuk warna merah nasi tu)
    • Garam secukup rasa (selalu saya bagi nasi terasa garam sebab anak-anak suka makan macam tu aje)

    Cara-caranya
    1. Basuh beras dalam periuk nasi dan toskan
    2. Panaskan mentega sehingga cair di dalam kuali.
    3. Tumis bahan bertanda * sehingga naik bau
    4. Masukkan tomato, sos tomato dan garam (masak dalam 2-3 minit).
    5. Kemudian masukkan panas-panas ke dalam periuk nasi.
    6. Masukkan susu sejat (kadang-kadang sos tomato dan garam saya letak masa ini)
    7. Letak air sehingga sukatan masakan beras.
    8. Sudah tersedia untuk dimasak. (masa tengah masak ini, nanti dapur berbau harum jeeee...)
    B. Ayam masak merah

        Bahan-bahan
    • Ayam (setengah ekor dan dipotong kepada beberapa bahagian, GORENG)
    • Bawang besar (setengah biji, jika bawang besar tu kecil, guna terus satu biji)*
    • Halia (besar ibu jari atau lebih sikit ok aje)*
    • Minyak untuk menumis
    • Sos tiram
    • Sos cili jika suka (tak ada pun ok sebab saya pun selalu kehabisan stok, ngeeee)
    • Cili kering (direbus dan dikisar)
    • Tomato (potong ikut kesukaan)
    • Garam secukup rasa
    • Bunga lawang dan cinnamon (tiada pun tak apa sebab saya selalu lupa nak letak sebab nak cepat)
    • Air

     Cara-cara
    1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan bertanda * yang telah dikisar halus terlebih dahulu. Jika nak guna bunga lawang dan cinnamon, tumis ini dulu baharu tumis bahan kisar sehingga naik bau...jangan sampai hangus ya...so, perlahankan api. 
    2. Masukkan cili kisar 2-3 sudu besar (ikut kepedasan). Letak pada satu bahagian kuali.
    3. Masukkan sos tiram di sudut lain kuali pula. Mmmm..macamana nak cakap ya..sebab saya main letak je...dalam 2-3 sudu besar kut. Ikut nisbah cili tu..jangan lebh dari kuantiti cili kisar.
    4. Masukkan sos cili di satu bahagian lain kuali pula (2-3 sudu)
    5. Biarkan seketika ia masak 1-2 minit kemudian kacau dengan senduk.
    6. Garam secukup rasa.
    7. Masukkan ayam.  Gaulkan dan biarkan ia sebati.
    8. Tambah air (sikit atau banyak terpulang kepekatan yang dikehendaki)
    9. Tutup api dan masukkan tomato.
        Tips
      • Jangan lupa masukkan sedikit minyak ketika blender cili kering supaya tekstur blend chilli lebih halus dan `bercahaya`.
      • Jika hendak asingkan dengan makanan anak-anak yang tidak sesuai dengan pedas, gantikan cili kering dan cili sos dengan sos tomato sahaja. Cara masak yang sama. Tabur sahaja atas ayam goreng yang telah diasingkan.
      • Jika nak tumis bawang potong kasar bersama bahan blender pun ok. Yang penting mesti ada halia.
    Ok, until we meet again. Babai.

    17 June 2012

    It is a manga not mangga.




    Oh my! Finally, I figure out how to compose in the blog yesterday....ekkeekekeke....me the 'IT blind'. Mana le tahu ada beza 'COMPOSE' ngan 'HTML' button, ghupe-ghupenya selama ni saya guna HTML. wakakakaka...berpeluh nak masukkan enter sign sebelum nie.

    My topic for today is more on education. I got this nice manga from a friend and I think every one of lab member got it too. Mungkin la kut sebab tengok hampir ada kat semua meja. I only have a chance go through the Manga a few days after...sebab dah mati akal tak tahu nak wat apa dah...FB dah, membaca jauh sekali..heheheheeh. My first impression? VERY INTERESTING!!!

    Masih ingat tak zaman remaja dulu-dulu (untuk kelahiran version 1970-an macam saya), komik-komik seperti Pendekar Laut (fuuhh, yang nie cukup edisi kami adik beradik kumpul,masa baca komik nie memang menghayati sungguh macam benar-benar wujud, hebat tak hebat pengaruhnya...nasib kami adik beradik menjadi orang juga akhirnya...wakakakaka), Wunan, sekarang ada Naruto, Doeramon, Ujang, Gempak dan lain-lain. Ok, sapa yang tak suka semua nie turun tangan. Sukeeeeee...sapa tak suka uiitt. Sampai la nie suka juga baca komik tapi menurut peredaran zaman lah, jika nak buka Pendekar Laut sekarang dah tak teruja macam zaman kurus melidi dulu (remaja). Jika wujud pun, dah tua dah Pendekar Laut tu, lebih baik saya cari Keluang Man.

    Di Jepun, manga aka komik adalah kegilaan semua peringkat (jika saya silap sila betulkan). Dari kanak-kanak, remaja sehinggalah dewasa. Dan saya pernah terbaca di satu keratan akhbar masa di tanahair dulu, ahli politik Jepun juga terpaksa meminati manga dan mewar2kan mereka membaca manga untuk meraih sokongan. Hebat tak hebat pengaruh manga di sini. Tetapi manga yang hendak saya ketengahkan ini sangat-sangat POSITIF dan MENARIK. Cuba bayangkan duduk dalam kelas di Universiti belajar subjek `Concrete Material` atau ` Konsep Asas Elektrik` atau ` Pengenalan kepada Jalanraya` atau apa-apa subjek membaca. Cer ingat-ingat balik, isi kandungannya.... Isi kandungannya memang sangat berilmiah dan berguna TETAPI.....ada tetapinya....jika ditukar cara pendekatannya akan menjadi lebih menarik tertarik kau memang kebooommm!!!

    Setelah melihat manga ini, saya membuat rumusan peribadi, tidak merumuskan secara keseluruhan sebab saya tidak pernah belajar di tahap undergraduate di sini, saya tidak mahir (nak kata tak tahu..tak boleh juga sebab sumimasen semua tu tahu...hehehehe) berbahasa Jepun dan pengamatan saya hanya berdasarkan kefahaman ilmu `kejuruteraan konkrit` saya yang sedikit ini. Contohnya nampak gambar itu ini tahulah dia cerita pasal apa...mana-mana tulisan hiragana dan katakan boleh bersua muka dengan Mr Google Translator adik kepada Mrs Google Image tu.

    Manga yang saya perolehi ini adalah berkaitan dengan konkrit. Ia terbahagi kepada dua bahagian, satu bahagian yang sudah pastinya menarik iaitu lukisan-lukisan karakter kartun yang cool dan disertai dengan dialog bersahaja berkenaan konkrit dari cement, aggregate, chemical admixture dan seterusnya. Menarik bukan. Bahagian kedua, akan ada penerangan lebih lanjut berkenaan intipati yang dibincangkan oleh karakter-karakter ini. Sangat enjoyable pendekatannya. Manga konkrit yang saya dapat ini ada beberapa edisi. Mmmm..but I am not sure if they use it as main textbook in Uni. As extra guidance...yes, perhaps. It easy to understand concrete using this manga and the most important, student will not zzzZZZZZZZZZZZ......kroh kroh kroh.

    Lepas tengok manga nie bersemangat nak buat benda yang sama balik nanti...hehehehehe..angan-angan je..buatnye entah kan ya entahkan tidak. Yang penting angan-angan tu ada....hahahahahahaha...

    Ok, until we meet again. Babai.






    16 June 2012

    ORANGE CAKE RECEPIES.

    A. RESEPI KEK OREN

    Bahan-bahan
    • 4 cawan tepung
    • 8 biji telur
    • 2 cawan gula kasar
    • 2 cawan marjerin (dipukul sehingga lembut)
    • 2 sudu besar susu segar
    • 4 sudu besar sunquick oren
    Cara-caranya
    1. Pukul telur sehingga berbuih
    2. Masukkan gula dan pukul/putar sehingga sebati dan putih
    3. Masukkan marjerin dan putar sehingga sebati
    4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit
    5. Masukkan susu dan sunquick, putar sebati
    6. Tuang dalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak
    7. Tutup loyang dengan aluminium foil
    8. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu
    9. Selepas 20-30 min masak, tanggalkan aluminium foil dan teruskan sehingga kek betul-betul masak bergantung kepada oven/microwave. 
    Tips
    • Gabungan tepung = 1 cawan tepung gandum dan 3 cawan tepung kek. Jika hendak lebih padat tesktur kek, kurangkan tepung kek dan lebihkan tepung gandum. Contohnya 2TG:2K atau 3TG:1TK atau jika nak semua tepung gandum pun tiada masalah
    • Pastikan saiz cawan yang sama digunakan untuk ukuran setiap bahan.
    • Jika hendak buat sedikit sahaja, bahagi dua semua di atas.
    • Mungkin boelh dimasukkan hirisan kulit oren jika hendak lebih sedap. Saya pernah dengar cara ini tapi tak pernah cuba


    B.  CREAM CHEESE FROSTING (thanks to idaddapur.blogspot.jp)

    Bahan-bahan
    • 400 gm cheese Philiiadelphia
    • 1 cawan gula halus. 
    • 400 ls whipping cream (cuba cari non-dairy)
    • 1/4 sudu kecil garam
    • 1/4 sudu kecil esen vanilla
    • 1/2 biji lemon....diperah airnya. (jangan besar sangat nanti masam macam kek saya)
    Cara-caranya
    1. Biarkan cream cheese lembut pada suhu bilik selama 2-3 jam
    2. Pukul cream cheese + gula sehingga sebati, tambah whipping cream serta bahan-bahan lain sehingga sebati dan pekat
    3. Ok dah siap, dah boleh hias atas kek (masa kek dah sejuk tau) dan disetiap lapisan kek jika hendak. Jika nak letak disetiap lapisan, kek boleh dipotoing dua secara melintang semasa kek sejuk. Jika nak bewarna boleh letak pewarna.

    SELAMAT MENCUBA

    Until we meet again. Babai.