Saya amat gemar menu nasi tomato lebih-lebih lagi jika digandingkan dengan ayam goreng masak merah. Perghhh..menangkap. Masakan saya tidak seberapa jika hendak dibandingkan dengan chef-chef blogger yang otai. Sekadar hendak berkongsi rutin masakan harian saya sekeluarga.
A. Nasi Tomato
Bahan-bahan
- Beras (tak kisah beras biasa atau beras basmathi - 3-4 pot)
- Bunga lawang (4-5 biji)*
- Bunga Cengkih (4-5 biji)*
- Cinnamon (1 batang)*
- Bawang besar (1/4) dikisar/tumbuk bersama halia (sebesar ibu jari pun ok atau lebih kecil)*
- Mentega (1-2 sudu besar)
- Susu sejat (setengah tin, tapi kadang-kadang saya masukkan aje setin, the more the merrier, hehe)
- Tomato (1-2 biji di potong dadu)
- Sos tomato (untuk warna merah nasi tu)
- Garam secukup rasa (selalu saya bagi nasi terasa garam sebab anak-anak suka makan macam tu aje)
Cara-caranya
- Basuh beras dalam periuk nasi dan toskan
- Panaskan mentega sehingga cair di dalam kuali.
- Tumis bahan bertanda * sehingga naik bau
- Masukkan tomato, sos tomato dan garam (masak dalam 2-3 minit).
- Kemudian masukkan panas-panas ke dalam periuk nasi.
- Masukkan susu sejat (kadang-kadang sos tomato dan garam saya letak masa ini)
- Letak air sehingga sukatan masakan beras.
- Sudah tersedia untuk dimasak. (masa tengah masak ini, nanti dapur berbau harum jeeee...)
Bahan-bahan
- Ayam (setengah ekor dan dipotong kepada beberapa bahagian, GORENG)
- Bawang besar (setengah biji, jika bawang besar tu kecil, guna terus satu biji)*
- Halia (besar ibu jari atau lebih sikit ok aje)*
- Minyak untuk menumis
- Sos tiram
- Sos cili jika suka (tak ada pun ok sebab saya pun selalu kehabisan stok, ngeeee)
- Cili kering (direbus dan dikisar)
- Tomato (potong ikut kesukaan)
- Garam secukup rasa
- Bunga lawang dan cinnamon (tiada pun tak apa sebab saya selalu lupa nak letak sebab nak cepat)
- Air
Cara-cara
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan bertanda * yang telah dikisar halus terlebih dahulu. Jika nak guna bunga lawang dan cinnamon, tumis ini dulu baharu tumis bahan kisar sehingga naik bau...jangan sampai hangus ya...so, perlahankan api.
- Masukkan cili kisar 2-3 sudu besar (ikut kepedasan). Letak pada satu bahagian kuali.
- Masukkan sos tiram di sudut lain kuali pula. Mmmm..macamana nak cakap ya..sebab saya main letak je...dalam 2-3 sudu besar kut. Ikut nisbah cili tu..jangan lebh dari kuantiti cili kisar.
- Masukkan sos cili di satu bahagian lain kuali pula (2-3 sudu)
- Biarkan seketika ia masak 1-2 minit kemudian kacau dengan senduk.
- Garam secukup rasa.
- Masukkan ayam. Gaulkan dan biarkan ia sebati.
- Tambah air (sikit atau banyak terpulang kepekatan yang dikehendaki)
- Tutup api dan masukkan tomato.
Tips
- Jangan lupa masukkan sedikit minyak ketika blender cili kering supaya tekstur blend chilli lebih halus dan `bercahaya`.
- Jika hendak asingkan dengan makanan anak-anak yang tidak sesuai dengan pedas, gantikan cili kering dan cili sos dengan sos tomato sahaja. Cara masak yang sama. Tabur sahaja atas ayam goreng yang telah diasingkan.
- Jika nak tumis bawang potong kasar bersama bahan blender pun ok. Yang penting mesti ada halia.
No comments:
Post a Comment