Advertisement

28 July 2012

PIZZA EXTRA CHEESE PLEASEE!!


One of Haziq's and Hazim's feveret,
(Resepi diubahsuai dari Wan Norizan Hj Abdul Hamid)

A.   Topping

Bahan-bahan
  • daging kisar (kat Malaysia Ramlee Burger ada)
  • 2 biji tomato (dipotong dadu)
  • 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
  • 1 biji lada benggala kecik (dipotong dadu)-tak kisah merah atau kuning
  • 2-4 ulas bawang putih (dicincang)
  • 3 keping nenas (saya tidak pernah guna, terpulang kepada selera masing-masing)
  • 1 cawan cendawan butang (potong kecil-kecil)
  • keju mozzarella parut (saya pakai Phillidelphia)
  • 1 sudu makan minyak masak
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 1 cawan tomato puri (saya tak pernah guna, terpulang kepada selera masing-masing.  Jika tidak menggunakan tamoto puri, lebihkan sos tomato di atas.)
  • 1 sudu teh serbuk daun oregano
  • garam secukup rasa
Cara-caranya
  1. Tumis bawang putih dengan minyak masak sehingga naik bau
  2. Masukkan daging kisar, biar agak masak dan kering sedikit, baru masukkan sos tomato, garam secukup rasa dan daun oregano.  Kacau rata (masukkan separuh tomato puri  pada peringkat ini, jika digunakan).
  3. Masak sehingga agak pekat dan kering.
B.  Doh
Bahan-bahan
  • 500g tepung gandum*
  • 11g yis segera* 
  • 1 sudu teh gula*
  • 1 sudu teh garam*
  • 1 sudu makan merjerin
  • 1 cawan air suam
  • 1/2 cawan minyak
     * digaul rata

Cara-caranya
  1. Gaul rata semua bahan kering termasuk marjerin sehingga rata, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut.
  2. Tutup dengan kain lembap dan biarkan ia naik 2 kali ganda
  3. Selepas itu, tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bahagikan kepada beberapa ketulan
  4. Leperkan bahagian ketulan di atas bekas adunan. Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis. Ataupun di atas dulang pembakar, buat bulat2 kecil dan leperkan.
  5. Panaskan ketuhar
  6. Bakar doh dalam ketuhar selama 10 minit
  7. Keluarkan dan ratakan daging yang telah dimasak di atas adunan.
  8. Taburkan tomato dadu, (jika guna tomato puri, baki tomato puri boleh diletakkan ketika ini), bawang, cili benggala, nenas jika digunakan, keju parut, cendawan butang.
  9. Bakar sehingga keju cair sepenuhnya.
  10. Ok dah siap. Makan panas-panas sangat menyelerakan.  

Tips,
  • Bahan yang paling utama ialah daun oregano, tiada nie, pizza tiada rasa pizza.  Selalunya saya lebihkan oregano...letak ikut citarasa
  • Topping boleh dipelbagaikan, jika hendak guna makanan laut pun boleh bukan daging aje.  Boleh juga diletakkan mayonese dan sos tomato lagi sekali untuk 'up' kan kolestrol....hehe, mcm ai buat la.
  • Kadang-kadang jika nak cepat mcm bulan puasa ni, doh saya tak buat langkah 6, terus taburkan bahan setelah leperkan doh atas dulang pembakar. 
  • Asas doh jangan tebal sebab nanti tak sedap dan susah nak nganga mulut luas2 (kan topping 2 inci...hehe), dan jangan terlalu nipis sebab nanti tak mampu nak menanggung beban topping berketebalan 2 inci itu.....ngeeee
  • Apabila telah masak dan sedikit sejuk boleh dimasukkan ke dalam bekas berpenutup untuk mengelakkan pizza menjadi keras. Boleh simpan dalam peti ais, esok panaskan semula dalam oven. 
Ok, selamat mencuba

Till we meet again, babai.

SWEET SYRUP JELLY

Ingat lagi tak kat mana kita selalu jumpa agar-agar sirap nie.....?  Jika dulu-dulu jika datang ke kenduri kawin mesti ada dihidangkan.  Sekarang  agak sukar nak jumpa agar-agar nie kat majlis kenduri kawin (susah le nak jumpa sebab dah jarang p kenduri kawin...hehehe).  Tapi memang ya la...rasanya agar-agar nie agak kurang glamer dah sekarang nie sejak kehadiran nama-nama baru di arena agar-agar yang lebih menakjubkan seperti "fruitti pudding', 'bread puding', 'rainbow puding' dan yang paling brutal ' burnt sugar puding'...hehehehe.  Walauapapun, saya rasa agar-agar sirap ni ada value dia tersendiri.

Saya pernah mencari resepi membuat agar-agar ini tetapi tersilap kata kunci.  Selalu type 'puding' kat search button, memang tak pernah jumpa.  Baru-baru ini je teringat perkataan agar-agar sirap.

yang akhirnya....saya bertemu dengan ini 
http://sue-hasue.blogspot.jp/2011/03/resepi-agar-agar-sirap.html
yang membawa saya kepada perkataan yang dah laaamaaaa saya tak dengar iaitu LENGKONG.

Mula-mula buat tidak menjadi sebab tak mengeras (first attempt masa nak hantar abang pergi aktiviti masjid sempena Ramadhan).  Saya panaskan semula agar-agar dan tambah agar-agar stripe. Mmm....lama juga ia nak mengeras, balik dari memetik blueberry di Kurume barulah ia menjadi.  TETAPI.......dari awal hingga akhir, saya sorang aje yang menghabiskannya....huhu, nasib buat sikit aje.  Tiada sambutan dari Haziq mahupun Hazim...hmmmm...selera era puding. 

Oklah, saya share resepi yang dicuba di sini.  Credit tu sue-hasue.blogspot.jp

Bahan-bahan
  • 1/2 bungkus agar-agar stripe (direndam lebih kurang sejam dalam air terlebih dahulu, tapi saya rendam je tak ikut masa...hehehe, rendam, bila dah free masa tu baru masak)
  • 3/4 cawan gula kasar
  • 800-1000 ml air
  • 2 helai daun pandan (simpulkan)
  • beberapa titik sirap ros (saya guna kordial ros Malaysia made yang sudah siap manis, jadi kena kurangkan gula di atas ya).

Cara-caranya
  1. Panaskan agar-agar stripe dengan air.
  2. Bila dah agak-agak mendidih, masukkan gula, daun pandan dan sirap ros.
  3. Ok tunggu sehingga ia masak (mmmm, tengok stripe tu dah elok cair kira ok dah la tu)
  4. Tutup api, masukkan ke dalam bekas acuan, dan tunggu sehingga ia sejuk
  5. Akhir sekali masukkan ke dalam peti sejuk.
Simple kan....

Selamat mencuba.

Until we meet again, babai.



25 July 2012

長さそうめん NAGASHI SOUMEN

Nagashi soumen!!!

Soumen is the Japanese Special Noodle which usually serve in cold with other ingredient such as green vegetables, tsuyu (fish sauce), and chilli during summer. See here.  The difference from other noodles is on how it is serve....mmmmm.....guess how? hehe


I had a chance experiencing Nagashi soumen 2 days before Ramadhan with my laboratory members.  We had it in our concrete laboratory during lunch hour.   Credit to the lab members who made an effort in planning this events, preparing the ingredients and the most important, 'hunting' and preparing the bamboo (this the main material tau). And me?????Just waiting with the chopstick beside the bambooo....haha...lazy huh...
                                                                         
Soumen flows (by water) in the bamboo from the top to the end and all of us waiting beside the bamboo to catch the flowing soumen. Interesting kan?  So, there should be a person who 'release' the soumen at the starting point, and 'persons' waiting to catch the soumen...cer teka, which person I am...hehehehe.  Hungry ma.....

We take turn of coz....

Then, the soumen was dipped in the tsuyu together with other ingredient depends on individual (as for me, I did not add chilli in my dish).




It is simple, delicious and happening ( I mean my first experience eating noodles from the bamboo sticks).  Can it be adopted to Malaysia tak? Method nye la....bamboo ada, noodles ada (pakai mee kuning...hahaha), vegetables ada....mmmm...why not?  Just need a person who willing go into the jungle to find the bamboo coz our jungle is not the same as Japan forest.  Ngeeeee....

Ok, until we meet again, babai.

21 July 2012

Ramadhan Al-Mubarak


Ramadhan kembali lagi dan merupakan yang kedua kali buat kami sekeluarga berpuasa di perantauan.  Seperti biasa kami akan bersahur pukul 2.30 pagi dan waktu berbuka di Fukuoka adalah dalam sekitar 7.30 malam.

Bulan Ramadhan adalah bulan ke sembilan dalam kalendar Islam selepas  Muharram, Safar, Rabiulawal dan Rabiulakhir, Jamadilawal dan Jamadilakhir, Rejab, Syaaban dan diikuti dengan bulan Syawal, Zulkaedah dan Zulhijjah selepasnya.Di bulan yang mulia ini, semua umat Islam seluruh dunia akan menjalani ibadah puasa selama 29 atau 30 hari mengikut kaedah yang telah ditetapkan oleh Nabi Muhammad SAW. Rujukan sini.  (mmmmm...baca semula macam buat karangan sekolah rendah dulu-dulu le pula).

Saya tidak pasti dengan rakan-rakan sekalian, tetapi saya pernah mengutarakan soalan kenapa puasa tak cukup 30 hari? Hanya 29 hari? Perasan tak kadang-kadang puasa pada tahun tersebut hanya 29 hari.  Alhamdulillah, dengan izin-Nya,  Allah telah meminjamkan mata untuk saya melihat ayat dalam surah Al-Quran tentang berpuasa 29 hari ini.   Saya lupa surah mana tetapi Insya-Allah jika ketemu lagi saya akan update di sini.

Berbicara tentang puasa, tak banyak kenangan berpuasa masa kecil-kecil dulu untuk dikongsikan di sini, cuma yang terpahat dalam ingatan sehingga ke hari ini bagaimana Cikgu Khadijah (jika tidak silap namanya tetapi wajahnya masih saya ingat sehingga ke hari ini) menanyakan soalan lebih kurang berbunyi begini...

"Betul puasa cukup 30 hari?"

sewaktu nak menyerahkan RM10 kepada saya di atas kejayaan berpuasa penuh pada tahun itu. Masa tu darjah tiga. Sampai la ni terasa..."sampai hati cikgu tak percayakan saya"...tetapi itulah sikap orang dewasa...contohnya..." Abang habis makan bento hari ini?,,,,"betul makan habis?"...."Betul abang dah gosok gigi?", " Betul abang dan basuh tangan?".  Haiyakkkk...taip entry ini baru tersedar!!! I am doing the same thing!!!Kena buat perubahan dan I am sure it is not that easy sebab dah biasa...huhu

Lagi satu kenangan sewaktu balik dari sekolah waktu petang,  berguling-guling (heavy duty guling nih) tepi dapur sebab lapar (hahahaha, maafkan ajelah ya sebab sekolah rendah lagi, darjah berapa makcik tak berapa ingat).  Tapi, mak masa tu, buat dun no aje.  Alaa..berapa jam lagi nak berbuka.  Tapi inilah kenangan yang pasti akan dirasai oleh saya pula sebagai ibu kepada Haziq dan Hazim. And it will start this year...opppsss...a few hours more....

Lagi dua masa kecik-kecik dulu, juadah wajib yang mesti ada atas meja (untuk selera saya le) ialah air bandung...perghhh..menangkap. Dan seingat saya sewaktu kecil, abah tidak pernah mengajar kami ke Pasar Ramadhan.  Beli kuih jiran tetangga jual bawah rumah ya ada....(dulu tinggal di rumah pangsa tingkat dua dari sepuluh tingkat...no rumahnya 4313-17, Flat Lama, Jalan Cendera..........waahhh, kenangan lama).

Mmmm.... Maafkan saya, saya tidak pandai untuk berbicara berkenaan Ramadhan dari sudut yang berat kerana saya bimbang tersilap kata sementelah saya bukanlah ahli dalam bidang ini. Dikesempatan ini saya sekeluarga menyusun 10 jari memohon kemaafan kepada semua sahabat rakan taulan di luar sana di atas kekhilafan kami sekeluarga samada disengajakan atau tidak disengajakan.  Semoga Ramadhan kali ini dapat kita hayati dengan lebih baik dari sebelumnya.

















Salam Ramadhan dari kami sekeluarga di bumi Fukuoka.

 
Until we meet again, babai.

16 July 2012

FUKUOKA aka SINGAPORE BIHUN

Pagi semalam, asalnya nak masak spagetti sebab abang haziq dah request.  Siap dah letak daging cincang beku kat luar peti ais selepas Subuh semalam untuk dinyahbekukan. 

Sambil membongkok-bongkok mencari kat dalam drawer simpanan makanan..." Alaaaaaa, spagetti dah tak ada...dah abis"....mmm, terpandang bihun Jasmin terus ubah plan A ke plan B.  Nasib baik ibu dah keluarkan ayam Subuh tu untuk dikawankan dengan nasi tomato (nie menu tengahari semalam).

Makanya, pagi semalam ibu masak bihun singapore, nasi tomato (masak siap2 pagi tu) dan agar-agar sirap (niatnya nak jamu anak-anak di masjid semalam, tapi tak kesampaian sebab agar-agar lambat mengeras).

Abang Haziq dan Angah Hazim suka bihun Singapore ni. Ok, I let me share this simple menu.

Bahan-bahan
  • Satu bungkus bihun (saya guna jenama Jasmin, sbb dah itu yang dipos oleh adik kat KL)-direndam sehingga lembut
  • Ayam yang dicincang dadu 
  • Carrot yang dipotong pendek memanjang, sayur campur beku (mmmm...yang selalu letak dalam nasi goreng tu) 
  • 6-7 ulas bawang putih (jika besar dalam 4 ulas pun dah cukup)- dikisar dengan air
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak
Cara-caranya
  1. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1/4 cawan)
  2. Masukkan bawang putih kisar. Tambah air sikit agak sesuai dengan minyak
  3. Masukkan ayam, dan  lobak merah dan sayur beku. Biarkan masak seketika dan naik bau.
  4. Masukkan garam. 
  5. Masukkan bihun.
  6. Apabila bihun telah lembut dan sebati dengan semua bahan dalam kuali dan sedap mata memandang. Bolehlah ditutup api.
Tips,
  • Jika hendak pedas, boleh dimasukkan lada hitam samada yang siap sebuk atau lada hitam yang ditumbuk halus.
  • Sekiranya menggunakan daging, biarkan ia lembut dalam kuali, jika air bekurangan boleh tambah.
  • Air jangan terlalu kurang nanti bihun kurang sekata rasanya. Air juga jangan banyak sangat, nanti hilang rasa bawang kisarnya.
  • Ada sesetengah orang menambah cuka dalam masakan ini, terpulang kepada masing-masing. Tetapi saya tidak pernah menggunakan cuka dalam masakan saya. (maksudnya tak pandai guna la tu, ekekeke).
Ok selamat mencuba this simple resepi..Yang penting masak dengan penuh kasih sayang. Insya-Allah, sedap.

Till we meet again. Babai